Vapaaehtoisten kokemuksia nuorisoseuratoiminnasta

Nuorisoseuralla talkoohommissa

Haastattelimme muutamia maakunnassa toimiva nuorisoseuralaisia siitä, mitä kaikkea vapaaehtoisuus nuorisoseuroissa pitää sisällään, ja mitä nuorisoseuratoiminta heille merkitsee. Pekka Parviainen toimii joensuulaisen Nuorten Kasvu ry:n puheenjohtajana ja edustaa pohjoiskarjalaisia nuorisoseuroja Suomen Nuorisoseurat ry:n valtuustossa. Katri Mäkisalo puolestaan toimii toisen joensuulaisen nuorisoseuran, kansantanssiin- ja musiikkiin erikoistuneen Nuorisoseura Motoran johtokunnassa. Yläkarjalaista näkökulmaa haastatteluihin toi nurmeslaisen Lipinlahden Nuorisoseuran puheenjohtaja Merja Pihlatie. Tohmajärveläisen Akkalan-Jouhkolan Nuorisoseuran sihteeri Liisa Laasonen ja rääkkyläläisen Rasivaaran Nuorisoseuran sihteeri Tommi Sallinen puolestaan jakoivat kokemuksiaan Keski-Karjalasta käsin. 

Miksi olet ryhtynyt vapaaehtoiseksi?

Sain innostuksen vapaaehtoistoimintaan opiskeluaikana. Kyseessä oli ”kasariaika”, ja nuorisoseuramerkin suorittaminen Suomen Nuoriso-opistossa. Prenikka rinnassa – samanhenkisten nuorten kanssa – oli hieno kokemus. Ensin opeteltiin kansantansseja, sitten jo pian ohjattiin eri-ikäisten kansantanssiryhmiä. Vuosikymmenet vaihtuivat. 2000-luvulla uusi tehtävä on minulla ollut nuorisotyöntekijöiden ammatillinen koulutus. Erään kerran työkaveri ehdotti liittymistä nuorisoseuratoimintaan. Suostuin hallituksen jäseneksi ja pian ohjauduin puheenjohtajan tehtävään. (Pekka)

Rasivaaran Nuorisoseuran toimintaan lähdin mukaan viitisentoista vuotta sitten, kun minua pyydettiin mukaan johtokuntaan. Alussa toiminta kohdallani olikin lähinnä pelkkiin kokouksiin osallistumista, mutta vuosien saatossa olen vähitellen päässyt tekemään yhtä sun toista – toimintakenttäni laajuutta kuvastanee hyvin vaikkapa se, että Nuorisoseurat –korttipakassa esitetyistä 52 vapaaehtoistoimijakuvauksesta peräti 36 vastaa niitä tehtäviä, joita olen vuosien saatossa tehnyt. Seuratoiminnassa olenkin päässyt toteuttamaan monipuolisuuttani erinomaisesti. (Tommi)

Mitä saat vapaaehtoisena toimimisesta?

Tällä hetkellä toimin vapaaehtoisena Nuorten Kasvu ry:n johtokunnassa sihteerinä sekä Nuorisoseura Motoran johtokunnan jäsenenä, vastuualueinani erityisesti avustukset ja viestintä. Järjestö- ja johtokuntatoiminnassa pääsen hyödyntämään ja kehittämään omaa osaamistani järjestö- ja nuorisotyön ammattilaisena. Kulttuurinen nuorisotyö sekä nuorisoseuratoiminta ovat lähellä sydäntäni ja iloitsen voidessani olla mukana mahdollistamassa eri ikäisille laadukkaita kulttuurisia harrastuksia ja onnistumisen kokemuksia. Toiminnassa mieleenpainuvinta on yhdessä koetut onnistumisen hetket ja yhdessä tekemisen ilo. (Katri)

Vapaaehtoisena toimiminen on minulle tuttua, sillä olen toiminut lähes koko ikäni jossakin yhdistyksessä tai seurassa. Sen myötä olen saanut paljon uusia tuttavia ja ystäviä. Olen saanut olla järjestämässä monenlaisia tapahtumia ja elämyksiä ja kokea niiden myötä yhdessä tekemisen ja onnistumisen iloa, sosiaalisuutta sekä vahvaa yhteisöllisyyttä. (Merja)

Suosittelisitko nuorisoseurassa vapaaehtoisena toimimista muille, ja jos niin miksi?

Kannustan kaikkia vapaaehtoistoiminnan pariin. Nuorisoseuroissa voit tehdä melkein mitä vaan, oppia uutta tai kehittää olemassa olevaa osaamistasi. Toiminta on kaikille avointa, tavoitteellista ja yhteisöllistä, missä tekemisen riemua vie mennessään. (Katri)

Erilaiset henkilöt, samat arvot, yhteisöllisyyden kokemukset ja verkostot. Siinä on perustaa vapaaehtoistoimintaan. Verkostoja tai kudoksia syntyy kuin itsestään. Oma huippuhetkeni toteutui valtuustoon valitsemisen yhteydessä. Nuoria ja nuorisoserojen toimijoita tarvitaan yhteiskunnassa hyvinvoinnin näkökulmasta. Lisäksi kaikesta tekemisestä on hyötyä elämän poluilla! (Pekka)

Suosittelen rohkeasti kokeilemaan vapaaehtoisena toimimista, koska sen myötä voi aueta aivan uusi maailma ja jokainen pääsee tekemään sitä minkä tuntee omakseen ja mikä on itse kunkin vahvuus. (Merja)

Kuvaa jokin mieleenpainuva hetki vapaaehtoistoiminnastasi

Yleensä talkoot liittyvät talon ylläpitoon ja tapahtumien järjestämiseen sekä varojen hankintaan ja toistuvat vuosittani. Toissa keväänä saimme yksityiseltä henkilöltä pyynnön raivata hänen mökkitonttinsa myrskytuhojen jäljiltä. Näky tontilla oli mykistyttävä, lähes täydellinen tuho oli käynyt. Ja kaiken sen keskellä oksien alla oli sorsaemo hautomassa poikasiaan! Jätimme pesän kohdan raivaamatta ja siellä emo uskollisesti kökötti muniensa päällä talkoiden ajan poistumatta pesältään. (Liisa)

Vapaa sana 

Vapaaehtoistyö antaa paljon, mutta vie vähän! (Liisa)

Artikkeli on julkaistu alunperin Seuralainen 2020 -jäsenlehdessä.
Artikkelin on toimittanut Kirsi Lehto.