Vaikuttamista ja vaikuttumista

Nuoret nuorisoseuravaikuttajat -hankkeen toiminta kattaa myös iloisen Itä-Suomen, jonka lisäksi alueellista toimintaa on viidessä muussa alueryhmässä ympäri Suomen. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuutta, kuulluksi tulemista ja tuoda lisää nuorten ääntä oman järjestömme toimintaan mukaan. Mukana hankkeessa on pääasiassa 13-25 -vuotiaita nuoria ja hankkeen aikana heidän omatkin vaikuttamistaitonsa kasvavat. Lue lisää hankkeesta.

Itä-Suomen nuoret vaikuttajat

Alueemme nuorten vaikuttajien ryhmä koostuu 3 mentorista sekä 4 nuoresta ja siinä onkin mukavasti edustus sekä Pohjois-Karjalan että Pohjois-Savon, mutta myös Ylä-Savon nuorisoseuroista. Reilun vuoden mittaisen hankkeen aikana alueryhmä tapaa toisiaan muutamia kertoja livenä, jonka lisäksi yhteyttä pidetään Teams-tapaamisin ja whatsapp-viestein. Ryhmän osallistujat ovat aktiivisia nuorisoseuratoimijoita, harrastuslajeissa korostuu alueellemme ominaiset kansantanssi ja teatteri.

Hankkeessa ollaan päästy jo hyvin vauhtiin, onhan nuoret ehtineet myös tavata toisiaan elokuun valtakunnallisessa tapaamisessa, jossa ohjelmaan kuului muun muassa YLEn vuorovaikutuspäällikkö Sami Koiviston tapaaminen. Lisäksi nuoret saivat Puhujakoulussa vinkkejä vaikuttavan puheen työstämiseen sekä oppivat kokoustekniikoita ja saivat harjoitusta demokratian kannalta tärkeisiin dialogitaitoihin. Elokuisen viikonlopun palautteissa korostui vierailijoiden osuudet ja tutustuminen toisiin nuorisoseuranuoriin. Lisäksi nuoret pitivät erityisen paljon nuorisovaihtojen suunnitteluosiosta – kukapa nyt ei pitäisi reissujen ideoinneista ja suunnittelusta!

Alueellinen toiminta

Alueellisesti toiminta jatkui 14.-16.10.2022, kun nuoret kokoontuivat Hammaslahden nuorisoseurantalolle. Toisen alueellisen tapaamisen teemat pyörivät poliittisen vaikuttamisen ympärillä. Yhteisesti pohdittiin muun muassa suomalaista päätöksentekojärjestelmää. Tällä kertaa meillä oli koolla suurempi joukkio, kun Saimaan nuorisoseurojen nuoret vaikuttajat tulivat mukaan tähän tapaamiseen. Iso joukko mahdollistaa asioiden pohtimisen useista eri näkökulmista katsottuna, sillä jokainen osallistuja tuo keskusteluihin mukanaan oman erityisen osaamisen ja tiedon. Tällä yhteisporukalla jatkamme seuraavan kerran helmikuussa, silloin siirrymmekin Etelä-Karjalan puolelle!

Tapaamisessa nuoret laitettiin pohtimaan sekä suomalaista päätöksentekojärjestelmää, mutta myös nuorisoseurojen päätöksentekoa. Lisäksi olimme buukanneet muutaman keskustelutuokion paikallisten päättäjien kanssa, Lappeenrannasta sähköisten linjojen kautta saatiin paikalle entinen Nuorisoseurojen aktiiviharrastaja ja nykyinen kaupunginvaltuutettu, Hokkasen Ville. Hän kertoi omista tavoitteistaan politiikassa innostavasti ja ymmärrettävästi. Täytyy myöntää, että innostus ja aktiivisuus tarttuu! Varmasti jokainen meistä sai Villen puheenvuorosta boostauksen, joka kannustaa vaikuttamaan itselle tärkeisiin asioihin. Toisena päättäjänä omaa tarinaansa sai avata ryhmämme mentori, Taneli Arosara, joka ennakkoluulottomasti oli ehdolla kuntavaaleissa 2021, juuri täysi-ikäistyneenä ja äänestysoikeuden itsekin ensimmäistä kertaa saaneena. Tuolloin Allianssin järjestämissä nuorisovaaleissa Taneli sai toiseksi eniten ääniä, heti valtakunnan poliitikon jälkeen. Melko upea suoritus! Tällä hetkellä Taneli on mukana Suomen Nuorisoseurojen valtuustossa Pohjois-Karjalan edustajana sekä toimiipa hän myös liiton hallituksen varajäsenä.

Jatkotoiveitakin jo saatiin, sillä nuoret toivoivat, että käsittelisimme jatkossa verkostoitumista ja sen tärkeyttä sekä esiintymisjännityksen lievittämistä. Näistä varmasti otetaan koppia, sillä molemmat teemat ovat hyvin läheisesti sidoksissa vaikuttamiseen ja siten edesauttavat nuorten osaamisen karttumista. Seuraavan kerran tavataan alueiden kesken helmikuussa ja hankkeen päätös odottaakin jo toukokuussa, kun nuoret kokoontuvat valtakunnalliseen tapaamisen Kuopioon, jossa vietetään samanaikaisesti Nuori Kulttuuri Festival – tapahtumaa. Siitä lisää täällä.

Laita Instagramissa seurantaan nuorten oma tili @nsnuoretvaikuttajat, jonne mukana olevat alueryhmät päivittävät kuulumisiaan.