Vaikeina aikoina yhteisö kannattelee

Aloitin työni Suomen Nuorisoseurojen pääsihteerinä huhtikuun alussa keskellä koronapandemiaa. Aloitus oli varsin erilainen kuin mitä olin kuvitellut, mutta nuorisoseuroissa minut otettiin avosylein vastaan hankalasta maailmantilanteesta huolimatta. Kesän aikana pääsin jo hieman matkustamaan ja tutustumaan sekä työkavereihin, että nuorisoseura-aktiiveihin maakunnissa. Onneksi ehdin Pohjois-Karjalaankin lokakuun alussa ja sain kohdata toinen toistaan ystävällisempiä ihmisiä aluefoorumissa. Lämmin kiitos vielä Hammaslahden nuorisoseuralle erinomaisesta kestityksestä ja kaikille läsnäolijoille seurakuulumisista! 

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Joudumme kenties muokkaamaan toimintaamme vallitsevan maailmantilanteen vuoksi. Saatamme joutua jälleen kerran viemään osan toiminnoistamme verkkoympäristöön. Kasvokkaiset kohtaamiset voivat olla uhattuna hetken aikaa ainakin valtakunnallisella tasolla. Tällöin paikallisen ja alueellisen yhdessä tekemisen merkitys korostuu. Siinä nuorisoseurat ovat vahvoja – paikallisen yhteisöllisyyden kannattajia. Siitähän meillä on jo pian 140 vuoden kokemus! 

Suomen nuorisoseurojen pääsihteeripestin lisäksi olen myös kansalaisaktiivi, kulttuurin harrastaja, nuorisotyöntekijä ja kahden pienen lapsen äiti. Näinä erikoisina aikoina toivon, että erityisesti lasten ja nuorten arki voisi olla mahdollisimman tavallista ja mielekästä. Koronapandemia on melkoisen hurja sukupolvikokemus, mutta me aikuiset voimme vaikuttaa siihen, miten siitä selvitään. Harrastustoiminta turvallisessa yhteisössä, kaverit ja mielekäs tekeminen ovat siinä erittäin tärkeässä roolissa. Myös jokainen vapaaehtoinen tarvitsee tukea erityisesti näinä vaikeina aikoina. Toivon, että sitä tukea voimme antaa toinen toisellemme.  

Haluan sanoa erityisen lämpimän kiitoksen kaikille Pohjois-Karjalan alueen seura-aktiiveille, talkoolaisille, harrastajille ja muille vapaaehtoisille. Kiitos, kun pidätte nuorisoseurojen henkeä yllä myös vaikeina aikoina. Kiitos kaikesta siitä ajasta ja vapaaehtoispanoksesta, minkä annatte yhteisen hyvän eteen. Toivon, että kuluva syksy ja lähestyvä joulunaika antavat sinulle mahdollisuuden myös hiljentyä ja levätä sekä ladata akkuja tulevaa vuotta varten. Vaikeina aikoina on tärkeää tukeutua toinen toisiimme – yhdessä olemme enemmän.  

Lämpöisin terveisin,  

Annina Laaksonen 
pääsihteeri, Suomen Nuorisoseurat ry 

Artikkeli on julkaistu alunperin Seuralainen 2020 -jäsenlehdessä.