Toiminnanjohtajan vuosikatsaus

Taas on yksi hyvä nuorisoseuravuosi lopuillaan. On hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä kaikkea me yhdessä olemmekaan saaneet aikaan, ja miten olemme tehneet tästä maailmasta paremman paikan. Saattaa kuulostaa suureelliselta, mutta on hyvä muistaa, että maailmaa parannetaan pieni pala kerrallaan.  Kiitos siis jokaiselle nuorisoseuratoimijalle – aika montaa palaa paremman maailman olemme yhdessä tänä vuonna rakentaneet. 

Saattajana ohjaajapolulla 

Nuorisoseuroissa toimivien vapaaehtoisten ja ohjaajien kouluttaminen ja tukeminen on yksi aluetoimiston tehtävistä. Tänä vuonna vastasimme Itä-Suomen KNoppi-koulutuksen järjestämisestä ja koulutimme yhdeksän uutta ohjaajaa alueellemme. Lisäksi koulutimme tänäkin vuonna 13 KNoppi-kouluttajaa Riverian nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelijoista ja levitimme samalla järjestötietoutta. Lanseerasimme myös oman versiomme Luovat menetelmät -kurssista, joka oli varsinainen luovuuden ilotulitus! Koordinoimme maakunnan Luova lava -kerhotoimintaa ja tuimme ohjaajien työtä ja uuden kerhotoiminnan käynnistämistä maakuntaan Luova lava –ohjaajatiimissä. Jokaiselle nuorisoseurassa toimivalle ohjaajalle kokosimme ajankohtaiset tapahtumat ja materiaalit kaksi kertaa lähetettyyn ohjaajakirjeeseen. Kesällä myös työllistimme ohjaajia aluetoimiston järjestämille Luova lava –päiväleireille. Kiitos Itä-Suomen aluehallintovirasto, Opintokeskus Kansalaisfoorumi, Joensuun kaupunki ja Pohjois-Karjalan Osuuspankki avustuksistanne ohjaajien tueksi! 

Tapahtumissa nuorisoseuratoiminta kiteytyy 

Vuosi 2018 oli Pohjois-Karjalalle erityinen, sillä saimme isännöitäväksemme valtakunnallisen Nuorisoseurakokouksen eli järjestömme liittokokouksen. Merkittävän nuorisoseuratapahtumakokonaisuuden viikonlopusta teki myös samaan aikaan Joensuussa koolla ollut nuorten tanssijoiden Dääns-leiri, josta ei meininkiä puuttunut. Tavoitteenamme oli tehdä kaikkien aikojen Nuorisoseurakokous, jossa vieraat viihtyisivät, jossa olisi hyvä tunnelma, ja joka ponnistaisi maakunnan vahvuuksista ja perinteistä. Tässä onnistuimme – Kiitos ikimuistoisesta viikonlopusta kaikille kokousvieraille, talkoolaisille ja työntekijöille, esiintyjille ja yhteistyökumppaneille! Keväällä järjestimme ensimmäistä kertaa Nuori Kulttuuri SOUNDS -aluetapahtuman yhteistyössä Joensuun kaupungin ja Ravintola Kerubin kanssa ja olimme mukana valtakunnallisen SOUNDS-tapahtuman tiimissä Mikkelissä. Oli mahtavaa seurata sitä heittäytymistä, intoa ja osaamista, jota lavalla nähtiin sekä kehityskaaria katselmuksesta toiseen. Kiitos myös Olvi-säätiölle, jonka avustuksella toteutimme melko mittavan Luova lava POP UP –kiertueen kesän tapahtumissa ympäri maakuntaa. Tarjosimme osallisuuden kokemuksia ja luovuuden elämyksiä tapahtumissa pisteellämme vierailleille 340 lapselle ja teimme samalla näkyväksi nuorisoseuratoimintaa. Järjestimme tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa bussikuljetuksen Teatterilaivalle, jotta myös täältä tapahtumaan osallistuminen oli helpompaa. 

Tukea vapaaehtoistoimintaan 

Aluetoimisto pyrkii toiminnallaan tukemaan, kehittämään ja palkitsemaan nuorisoseuroissa tehtävää vapaaehtoistoimintaa, joka on kansalaisjärjestömme toiminnan kulmakivi. Syksyllä järjestetyt alueelliset seuratapaamiset olivat toimiva konsepti, jolla vahvistettiin yhteisöllisyyttä ja vertaiskohtaamisia sekä hyvien käytänteiden leviämistä. Ilo oli myös juhlia vapaaehtoistoiminnan jatkumoa ja nuorisoseuratoiminnan pyöreitä vuosia kaksissa hyvin järjestetyissä juhlissa kesällä. Olimme mukana myös juhlistamassa kansainvälistä vapaaehtoisten päivää ja järjestämässä järjestöjen välisiä Pohjois-Karjalan JärjestöOlympialaisia. Lisäksi palkitsimme vapaaehtoisia jaettavilla tunnustuksilla ja yhteisillä pikkujouluilla. Laitoimme jakoon myös uunituoreet Nuorisoseurat –korttipakat, joissa erilaisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia nuorisoseuroissa havainnollistetaan. 

Aktiivista viestintää 

Otimme tänä vuonna haasteen vastaan ja veimme viestintää uusiin kanaviin julkaisemalla aluetoimiston ensimmäiset Instagram Stories –tarinat. Nuoret toimivat tässä hyvinä opettajina meille! Hienoa oli myös, että monessa maakunnan nuorisoseurassa otettiin käyttöön liiton julkaisemat uudet seurakohtaiset logot. Tänäkin vuonna olimme yhteistyökumppanina toteuttamassa Pohjois-Karjalan Teatterikesä -lehteä, jonka avulla tuimme nuorisoseurojen kesäteattereiden näkyvyyttä. Vuodessa meiltä lähti 11 alueellista uutiskirjettä, julkaisimme kotisivuillamme noin sata uutista ja erityisenä viestintäkampanjana toteutimme kuukauden nuorisoseura –esittelyt, joissa nostimme joka kuukausi yhden pohjoiskarjalaisen nuorisoseuran esille. 

Verkostoista voimaa 

Aluetoimisto on myös aktiivinen toimija erilaisissa verkostoissa. Verkostoissa pääsemme paitsi vaikuttamaan ja edustamaan nuorisoseuroja, myös itse oppimaan ja saamaan ideoita. Tänä vuonna osallistuimme mm. Allianssi-risteilylle, Itä-Suomen nuorisotyöpäiville ja Pohjois-Karjalan Järjestöpäivään ja olimme mukana Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE:ssa. Järjestön sisäisissä verkostoissa osallistuimme työntekijäpäiville (syksyn työntekijäpäivät olivat muuten ensimmäistä kertaa verkkoympäristössä), Luova lava –toimijoiden tapaamiseen ja Hattu-verkoston eli harrastustoiminnan tuen ja Setu-verkoston eli seuratoiminnan tuen kehittämistoimintoihin. 

Uusia avauksia ja toiminnan kehittämistä 

Aluetoimiston tehtävä on myös kokeilla ja kehittää nuorisoseuratoimintaa. Iloksemme saimme jatkoa Itä-Suomen aluehallintoviraston rahoittamalle Nuorisoseura 2.0-hankkeelle, jonka vaikutukset ovat säteilleet moneen suuntaan ja sisään rakenteisiin, minkä vuoksi uskon sen näkyvän toiminnassamme vielä hankkeen päättymisenkin jälkeen. Hankkeen kautta olemme saaneet myös aivan uusia yhteistyökumppaneita ja verkostoja.  

Olen myös erittäin iloinen Juuassa toteutetusta Luova lava -leiristä, sillä onnistuimme viemään nuorisoseuratoimintaa uudelle alueelle, jossa sille oli kysyntää. 

Tukea nuorisoseurapolulle 

Olimme tänäkin vuonna mahdollistamassa uusia nuorisoseurapolkuja ja antamassa siipiä elämään. Aluetoimistolla oli useita opiskelijoita suorittamassa erilaisia opintojaksoja ja ensimmäistä kertaa meillä oli myös työkokeilijoita syksyn aikana. Henkilökohtaisena vuoden onnistumisena voin pitää myös osana työtäni toteuttamieni Johtamisen erikoisammattitutkinnon -opintojen loppuun saattamista. Hienoa, että saan tehdä töitä organisaatiossa, joka kehittää myös työntekijöidensä osaamista ja antaa uusia eväitä. Haluan kiittää myös tärkeää tukijaamme Pohjois-Karjalan Nuorisotyön Tuki –säätiötä, joka on mukana turvaamassa ja kehittämässä maakuntamme nuorisoseuratoimintaa niin taloudellisesti kuin mentorinkin roolissa. 

Siirtyessäni vs. toimialajohtajan tehtäviin ensi vuodeksi saammekin lukea ensi vuoden lopulla Katrin toiminnanohjaajan vuosikatsausta maakunnasta!

Onnea ja tekemisen riemua meille kaikille vuodelle 2019!

Teksti: Henna Liiri, Nuorisoseurat Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja
Kuva: Sini-Kadrin Padilha