Tekemisen riemu nuorisoseuroissa palkittiin – Nuorisoseurat Pohjois-Karjala jakoi vuoden tunnustukset

Pohjois-Karjalan vuoden nuorisoseuraksi on valittu Nuorisoseura Motora Joensuusta, vuoden ohjaajaksi Tuula Heikura Nurmeksesta ja vuoden nuorisoseuralaiseksi Virve Inberg Rääkkylästä. Palkinnot jaettiin lauantaina maakunnan nuorisoseuragaalassa Joensuussa.

Nuorisoseurat Pohjois-Karjala on jakanut vuoden 2016 tunnustukset ansiokkaasta nuorisoseuratoiminnasta maakunnassa. ”Vuosittain jaettavien palkintojen tarkoituksena on nostaa esiin onnistumisia maakunnan nuorisoseurakentältä ja kiittää arvokkaasta vapaaehtoistyöstä nuorisoseuroissa. Maakunnassa palkinnon arvoisia toimijoita riittää ja joka vuosi raadilla on vaikea valinta tehtävänä. Mielestäni on todella hienoa, että nyt palkittiin toimijoita sekä pitkäjänteisestä työstä että tuoreesta innosta.”, kertoo Nuorisoseurat Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja Henna Liiri.

Kohta viisikymppisen Motoran menestys saa jatkoa

Motora on aiemmin palkittu mm. valtakunnallisesti vuoden nuorisoseurana vuonna 2013 ja Vuoden Kansantanssiyhtyeen tittelillä vuonna 2008. Nuorisoseura Motora onkin ollut vahva toimija niin paikallisesti, maakunnallisesti kuin valtakunnallisestikin jo pitkään. Seura on kouluttanut säännöllisesti uusia ohjaajia ja työllistänyt kansantanssin ja -musiikin ammattilaisia. Tänä vuonna Motora laajensi toimintaansa uusille alueille ja sai tätä kautta toimintaan mukaan sata uutta lasta ja nuorta. Motora on tehnyt pitkäjänteistä työtä jo kohta 50 vuotta. Lasten ja nuorten toiminta on laajentunut 17 vuoden aikana pikku hiljaa. Ryhmät ovat saaneet esiintymisten myötä näkyvyyttä ja se on tuonut mukaan uusia harrastajia. Motoralaisia on nyt lähemmäs 300.

”Totta kai tunnustuksen saaminen tuntuu hyvältä. Toiminta on aika arkista puurtamista, joten on ihan hyvä, jos joku huomauttaa, että hyvin menee. Seuran saama tunnustus on samalla tunnustus kaikille niille, jotka seurassa toimivat talkoolaisina, työntekijöinä tai harrastajina. Uskon saadun tunnustuksen lisäävän tekemisen intoa entisestään ja yhteenkuuluvuutta seuran sisällä. Varmasti se lisää tietoisuutta, että hyvässä jutussa ollaan mukana.”, arvioi Nuorisoseura Motoran puheenjohtaja ja Äiti-Motoraksikin tituleerattu Mari Lehikoinen.

Koko perheen teatterin vetäjä Tuula Heikura on ollut nuorisoseuralainen jo liki 30 vuotta

Tuula Heikura on pitkän uran tehnyt nuorisoseura-aktiivi. Höljäkän Nuorisoseuran koko perheen näytelmät keräävät Nurmeksessa nuorisoseurantalon vieressä sijaitsevalle Höljäkkä Areenalle aina vakiokävijöiden lisäksi uusia kasvoja. Seura on viimeisten vuosien aikana profiloitunut koko perheen teatteriksi ja lapset ovatkin toivottua yleisöä Höljäkässä. Tuulan porukassa kaikki saavat olla mukana. Höljäkän Nuorisoseuran näytelmät on toteutettu aina laadukkaasti ja hyvällä meiningillä.

”Olin todella yllättynyt vuoden ohjaaja tittelistä, ja se merkitsee minulle todella paljon. Tunnustus lisää tietoisuutta siitä, että tekemääni työtä nuorisoseuran hyväksi arvostetaan, vaikka olen edelleen vain yksi meistä kaikista nuorisoseuralaisista. Tunnustuksen saaminen innostaa eteenpäin ja nuorisoseuran toiminnan jatkuminen on edelleen sydäntäni lähellä. Olen ollut nuorisoseuran toiminnassa mukana jollain tavalla varmaan liki 30 vuotta. Lapsenikin ovat kaikki olleet mukana nuorisoseuran toiminnassa ja ovat edelleen lapsenlapsia myöten jäseniä Höljäkän nuorisoseurassa. Minusta on ollut erittäin ihana tehdä tätä koko perheen teatteria ja se on harrastuksena antanut minulle erittäin paljon.”, kertoo Tuula Heikura.

Tuore sihteeri ryhtyi hommiin nuorisoseuran toiminnan uudistamiseksi

Virve Inberg tarjoutui kaksi vuotta sitten rääkkyläläisen Nuoriso- ja urheiluseura Sisun sihteerin tehtävään. Innokas nuori nainen on hahmottanut seuran mahdollisuudet ja lähtenyt kehittämään nuorisoseuran toimintaa entistä laajemmaksi ja toimintaa on suunniteltu myös uusille kohderyhmille. Virve osallistuu aktiivisesti myös yhteisiin asioihin maakunta-tasolla. Virve on myös paikallinen innostaja, joka on kehittänyt yhteistyötä nuorisoseurojen kesken Rääkkylässä.

”Tunnustuksen saaminen tuntuu mahtavalta ja tahdon jakaa sen seurani kanssa, jotta palkinto voisi kannustaa jokaista jäsentä toimimaan yhteisen hyvän eteen aktiivisesti. Vuoden nuorisoseuralaisen titteli antaa itselleni varmuutta jatkaa eteenpäin uusissa haasteissa. Tunnustus antaa itsevarmuutta myös pienelle seuralle sen toimintaan.”, summaa Virve Inberg.

Nuorisoseura tarjoaa monia mahdollisuuksia

Nuorisoseuratoiminnassa mukanaolo on tarjonnut kaikille palkituille paljon mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja luoda sosiaalisia kontakteja. Mari Lehikoinen nostaa esiin, että ennen kaikkea on ollut mahtavaa seurata lasten ja nuorten kehitystä ja sitä, miten hienoja suuntia he löytävät elämäänsä aikuisiällään. Hienoa on ollut myös nähdä, että useita Motoran nuoria on innostunut hakeutumaan tanssialan koulutukseen, tosin tästä kunnia kuuluu heitä innostaneille ohjaajille. Virve Inberg korostaa puolestaan sitä, kuinka nuorisoseura merkitsee virkistysmahdollisuuksien luomista kyläläisille. Nuorisoseura on antanut Virven elämään iloa ja kyvyn nähdä, että on tärkeää toimia yhteiseksi hyväksi. Myös Tuula Heikuralle harrastus ja mukanaolo nuorisoseurassa on antanut paljon. Tuulan mukaan parasta on se, että nuorisoseurassa on kaiken ikäisiä mukana. Näytelmissä mukana olleet lapset ja nuoret ovat Tuulalle tärkeitä.

 

POHJOIS-KARJALAN VUODEN TUNNUSTUKSET 2016
Vuoden nuorisoseura 2016 Nuorisoseura Motora, Joensuu
Vuoden ohjaaja 2016 Tuula Heikura, Höljäkän Nuorisoseura, Nurmes
Vuoden nuorisoseuralainen 2016 Virve Inberg, Nuoriso- ja urheiluseura Sisu, Rääkkylä

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Henna Liiri
henna.liiri@nuorisoseurat.fi / 044 207 3072