Talkoolaisten matkapäiväkirja – SOUNDS 2018 Mikkeli

Talkootunnelmia Nuori Kulttuuri Sounds 2018 –tapahtumasta Mikkelistä
Kirjoittajat: Henna Liiri, Katri Mäkisalo, Juho Iso-Aho

Perjantai 25.5.2018

Klo 10.00 Henna: Odotan innolla Katria parkkipaikalla. Aurinko paistaa kuin luvaten kaikkea hyvää ja tiedän, että tästä lähtee käyntiin historiallinen tapahtumaviikonloppu! Haetaan Juho vielä matkaan mukaan Noljakasta.

Klo 13.45 Katri: Saavumme Mikkelin ”päämajalle” tapahtumatoimiston rakentamishulinan keskelle hakemaan tarvittavia talkootarvikkeitamme. Mukaan tarttui mm. tapahtuman logolla varustettu kangaskassi, johon sai kätevästi pakattua mukaan myös talkoopaidan, staff-passin, tapahtumaohjelman sekä kaiken infon sisältävän järjestelysuunnitelman.

Klo 14.45 Henna: Vähän jännittää. Kulttuuritalo Tempolla on alkamassa sihteerien info, jota raadin pääsihteerinä vedän yhdessä Soundsin taiteellisen johtajan Anna Kuoppamäen ja tuottaja Nazia Asif:in kanssa. Nyt mennään!

Klo 15.14 Katri: Olen Riinan kanssa matkalla jäätelötauolle, kun törmäämme aurinkoisella kävelykadulla Soundsin Open Stagelle. Kasaaminen on käynnissä ja jäämmekin auttelemaan beach flagien pystyttämisessä. Hommat hoidettua jatkoimme tyytyväisinä matkaa jäätelön ostoon!

Klo 15.50 Henna: Nyt sisään astelee joukko Suomen musiikin ammattilaisia, jotka toimivat katselmuksissa raatilaisina ja vetävät myös työpajoja osallistujille. Kaikki tulijat ovat ihan innoissaan!

Klo 16.33 Katri: Saavun Riinan kanssa Saimaa Stadiumin huoltopäällikön työhuoneen ovelle. Käymme vielä läpi tapahtuman turvallisuusasioita huoltopäällikön kanssa.

Klo 18.00 Katri: Seisomme ostoskeskus Stellan aulassa ja sisään päristelee rytmikäs rumpukulkue. Soundsin avajaiset starttaavat ja paikalla onkin runsaasti väkeä toivottamassa Sounds-kansan tervetulleeksi Mikkeliin. Saamme myös jo maistiaisia tulevista esityksistä ja tunnelmista.

Klo 18.45 Henna: Nälkä painaa talkoolaisia, suuntaamme legendaariseen Einoon, nyt syödään!

Klo 19.50 Henna: Olen taas Tempolla, alkamassa on Nuori Kulttuuri aluetapahtumatuottajien tapaaminen. Muutamia näistä tyypeistä tapasin viime syksynä jo Tampereella, mutta on joukossa myös ihan uusia tyyppejä. Kiva päästä kuulemaan, miten muissa maakunnissa aluetapahtumat ovat menneet ja jakamaan kokemuksia. Hienoa, että ensimmäistä kertaa valtakunnallisessa tapahtumassa kootaan yhteen aluetapahtumien tuottajia!

Klo 20.58 Katri: Olen kavunnut Mikkelin Naisvuorelle ihastelemaan maisemia ja puiston hurmaavaa kukkaloistoa. Ihana ilta-aurinko ja kesän lämpö!

Klo 22.05 Henna: Olemme taas Einossa. Tarjoilija kysyy, tulitteko syömään. Joo! Sillä nyt vuorostaan Karoliinalla on nälkä.

Klo 24.00 Katri: Rojahdan väsyneenä petiin Paukkulan asuntolassa. Jalkoja särkee ja totean, että flipflopit ei ehkä ollut järkevin kenkävalinta tapahtumatalkoisiin! Hyvää yötä ZZZzzzz..

Lauantai 26.5.2018

Klo 8.30 Henna: Olen hotellin etuovella saattamassa raatilaisia Paukkulan pakuun, joka viikonlopun aikana kuljettaa porukkaa suuntaan jos toiseenkin, jotta he ehtivät aamun työpajoihin. Porukkaa putoilee vähitellen.

Klo 8.55 Henna: Alkamassa ovat TAIKE:n järjestämät ammattilaisten aamukahvit kahvila Nandassa. Herkullista aamupalaa ja kiinnostavaa sisältöä osallistavasta taiteen tekemisestä nuorten kanssa. Tuttujakin paikalla! Myös Nuori Kulttuuri toiminnasta vastaava toimialajohtaja Pasi Saarinen toi tilaisuuteen toiminnan ajankohtaiset kuulumiset.

Klo 9.22 Katri: Olen juuri poistumassa Paukkulan herkulliselta aamupalalta, kun kuulen läheisestä luokasta iskevää biittiä ja riimittelyä. Käyn uteliaana kurkkimassa ja siellähän on käynnissä Palefacen ohjaama räppityöpaja Soundsin nuorille. Riimejä syntyy ja aistittavissa on innostunut ja luova tekemisen meininki!

Klo 11.28 Katri: Saavun Mikkelin seurakuntakeskuksen Ristimäkisalille valmistelemaan vastuullani olevaa kansanmusiikkikatselmusta. Ääniteknikko on jo paikalla kasaamassa tekniikkaa ja odottelen stagemanagereja saapuvaksi pian. Odotellessa selvittelen kulkureittejä ja valmistelen opasteita paikanpäälle.

Klo 12.01 Henna: Käyn kaupasta ostamassa raatilaisille eväitä kuumaan päivään: vichyä, suolakeksejä, viinirypäleitä ja suklaata. Toivottavasti näillä jaksaa! Toytoa kulkee ympäri Mikkeliä heittämässä eväskasseja viiteen eri katselmuspaikkaan. Tsekkaan samalla, että palautetilat ovat kunnossa.

Klo 13.55 Juho: Olen Tempon salissa. Katselmus on alkamassa aivan hetken kuluttua, mutta raatilaisia ei näy vielä missään. Löydän heidät kuitenkin ulkoa. Nopeat esittäytymiset ja sitten vain hommiin!

Klo 14.45 Juho: Lavalle nousee Crossfire, joka aloittaa esityksensä Rush-yhtyeen YYZ-kappaleella. Olen hämmästynyt bändin taidokkuudesta. Alakouluikäiset jannut soittavat taidokkaasti progea!

Klo 14.25 Katri: Istahdan tapahtumatoimiston tuolille hymyillen. Vastuullani ollut katselmus sujui hienosti ja ongelmitta. Esiintyneet musiikkiryhmät olivat varsin taitavia ja heidän soittoaan oli ilo seurata. Katselmuspaikkani on nyt siivottu ja tulin vielä palauttamaan tiettyjä tarvikkeita tapahtumatoimistolle. Hmmm.. Mihinköhän seuraavaksi suuntaisi?!

Klo 15.00 Juho: Siirryimme katselmuksen jälkeen kabinettiin valmistelemaan palautteita ja sopimaan siitä, miten palautetilanne rakentuu.

Klo 15:10 Henna: Pussitamme tuottajan kanssa raatilaisille kiitoslahjoja. Kassiin laitetaan mikkeliläisiä tuotteita muistoksi tapahtumasta. Vähän ehtii ottaa valokuviakin.

Klo 15.15 Juho: Palautetilanne alkaa ja aloitan nauhoituksen. Bändiläiset kuuntelevat tarkkaan, mitä ammattilaisilla on heille sanottavanaan. Raati puhuu paljon yhteissoiton puolesta: sen kehittämisestä ja siihen panostamisesta.

Klo: 16.30 Henna: Hetkeksi ehdimme Katrin kanssa Tempolle kuuntelemaan katselmusta. Tukka heiluu, jalka nousee monitorille, pientä moshbit-meininkiäkin on. Nyt nimittäin jytisee lavalla!

Klo 20.20 Juho: Kuuntelen äänitettä, jolla raati antaa palautetta ja kirjoitan puhtaaksi osallistujille jaettavaa kirjallista palautetta. Raadin puheessa viliseville slangisanoille pyrin löytämään virallisempia vastineita.

Klo 21:50 Henna: Kirjaan parhaani mukaan keskustelusta raatien tekemiä valintoja ja perusteluja stipendien ja kunniakirjojen saajista. Raati on yllättävän yksimielinen valinnoista ja pyrkii stipendien kautta mahdollistamaan seuraavia askeleita esiintyjille. Stipendejä myönnetään mm. koulutukseen, hankintoihin ja studiotyöskentelyyn.

Sunnuntai 27.5.2018

Klo 8.55 Katri: Saavumme pienellä talkoojengillä Saimaa Stadiumille. Luvassa on jonkin sorttista roudaamista illan päätöskonserttia varten..

Klo 9.05 Katri: Olemme saaneet tehtävänannon tapahtumatuottaja Jussi Kaijankankaalta: jättimäisen screenin hilaaminen stadiumin nurkkaovelta päälavan viereen. Periaatteessa helppo juttu, mutta käytäntö onkin hieman haastavampi, sillä stadiumin upouusia lattioita on suojeltava tarkoin painavalta lastilta. Screenin roudaaminen vaatii todellisuudessa siis myös painavien lastulevyjen kantelua ja siirtelyä useamman kumartelun verran! Laadimme sotasuunnitelman, vedämme työhanskat käteen ja ryhdymme toimeen…

Klo 9.55 Henna: Jussi laittaa viestiä, että musiikkiopistolle tarvitaan lisää korvatulppia ja vichyä raatilaisille – ja taas Toyota kulkee!

Klo 10.02 Katri: Screen on saatu paikalleen! Tunnelma on: ”Hiki ja Hurraa”!

Klo 10:30 Henna: Kirjoitan tarkkaavaisena musiikkiopistolla jo tiedossa olevia stipendejä ja kunniakirjoja valmiiksi. Kuulen salista tutun musiikin ja juoksen tsekkaamaan Pohjois-Karjalan aluetapahtumasta jatkoon päässeen kiteeläisen Reincarnationin katselmusesitystä. Pojilla on huikea meininki lavalla!

Klo 12.30 Juho: Lähetän tuottajalle valmiit kirjalliset palautteet sähköpostilla. Homma hoidettu!

Klo 13.03 Henna: Vihdoin kaikki raatilaisten valinnat tehty. Vielä tehtävänä viimeiset jaettavat stipendit ja kunniakirjat valmiiksi ennen päätösgaalaa. Hyvin ehtii!

Klo 15.05 Henna: Raatilaiset jakavat Sounds:in päätösgaalassa Saimaa Stadiumilla stipendejä ja kunniakirjoja. Myös Pohjois-Karjalasta valittu Kanteleyhtye Polka Tohmajärveltä saa kunniakirjan. Mahtavaa!

Klo 15.42 Henna: Päätösgaala ja tapahtuma on saatu onnistuneesti purkkiin. Halaan tuottajia ja luovutan heille viikonlopun aikana keräämäni sopimukset ja muut tarvittavat paperit. Huh, kotimatka voi alkaa!

Klo 19.41 Matkasta ryytyneet, kaikkensa antaneet matkaajat ovat saapuneet kotiin Joensuuhun. Olipahan viikonloppu. KIITOS!

Virallisempia tunnelmia tapahtumasta löydät www.nuorikulttuuri.fi