Poimintoja maakunnan nuorisoseuroista vuodelta 2020

Monet maakunnan nuorisoseurat ovat tänäkin vuonna onnistuneet järjestämään kaikenlaista innostavaa toimintaa koronasta huolimatta. Tähän juttuun nostimme muutamia makupaloja ympäri Pohjois-Karjalaa! 

Rasivaaran Nuorisoseura, Rääkkylä 
Varainhankintaa Kukkakuhhauksessa 

Koronavuodesta huolimatta yrittäjä Markku Halonen Haapasalmen kylältä järjesti perinteisen Kukkakuhhaus -tapahtuman elokuussa, joka onnistuikin varsin erinomaisesti. Rasivaaran Nuorisoseuran väki oli tavalliseen tapaan pitämässä tapahtumassa lettu- ja makkarakojua varainhankintatarkoituksessa. Kuvassa Aarne Rautiainen – seurassa ties miten monta kymmentä vuotta aktiivisesti toiminut jäsen – paistamassa ties kuinka monetta tuhannetta lettuaan!  

Nuorten Kasvu ry, Joensuu 
Upeasti ulospäin yhteisöllisen opintoryhmän avulla  

Toteutimme tänä vuonna 2020 Nuorten Kasvu ry:ssä koko vuoden kestäneen Upeasti ulospäin! -kehittämisprojektin yhteisöllisenä opintoryhmänä Opintokeskus Kansalaisfoorumin tuella. Tavoitteenamme oli kehittää seuramme viestintää ja näkyvyyttä konkreettisin keinoin sekä toimijoiden osaamista lisäämällä. Halusimme oppia tekemään houkuttelevaa viestintää yhdistyksemme ulkopuolisille henkilöille, jonka avulla voisimme saada myös lisää hyviä tyyppejä mukaan yhdistyksemme toimintaan. Konkreettisina tuotoksina ideoimme ja tuotimme seurallemme esitteet sekä hankimme omat kuvassakin näkyvät seurapaidat, joita voimme käyttää erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa tulevaisuudessa. Opintoryhmän tunnit sisälsivät myös ulkoisen viestintämme suunnittelua ja toteutusta, esim. kotisivuillamme ja some-kanavissamme. Olemme myös osallistuneet viestintään liittyviin koulutuksiin ja saaneet sieltä lisää vinkkejä ja inspiraatiota viestinnän kehittämiseen. Opintoryhmätyöskentely oli yhdistyksellemme uusi toimintamuoto, mutta työskentely osoittautui mielekkääksi ja aidosti toimintaamme kehittäväksi. Oli antoisaa pysähtyä pohtimaan yhdistyksemme viestintää ja oppia itse samalla lisää erilaisista viestinnän keinoista. Kannustamme muitakin seuroja kehittämään toimintaansa opintoryhmätoiminnalla ja siihen saatavalla avustuksella!  

Honkalammen Nuorisoseura ry, Liperi 
Yhteistyötä ja liikunnan riemua 

Meidän seuran kohokohtia tänä vuonna ovat yhteistyö ja liikunta! Olemme tehneet yhteistyötä mm.  Ilomantsin kansantanssiryhmän kanssa helmikuussa: Maukkulassa tanssittiin päivä! Toisena kohokohtana voisi nostaa esiin aktiivisen liikuntatoimintamme retkillä, varustettuna heitoilla ja työnnöillä.  

Höljäkän Nuorisoseura ry, Nurmes 
Seudun Suurin kurpitsa ja korjausavustuksella seurantaloa kuntoon 

Perinteinen Seudun Suurin Kurpitsa 2020 -kilpailu ratkesi seurantalopäivänä 12.9. Kilpailun saamasta valtakunnallisesta suosiosta ja tuomariston joustavasta sääntöjen tulkinnasta johtuen kilpailuun oli mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Kotiseutuliiton myöntämän peruskorjausavustuksella ja talkootyöllä aloitettiin myös seurantalon ulkomaalaus. 

Nuorisoseura Motora, Joensuu 
Tukea toiminnalle! 

Nuorisoseura Motora on vuoden aikana kehittänyt omaa varainhankintaansa ja luonut mahdollisuuksia olla tukemassa toimintaa. Motoran kotisivuille perustettiin verkkokauppa, jossa on myynnissä Motoran uusia kangaskasseja. Seura on myös aktiivisesti markkinoinut mahdollisuutta tula seuran kannatusjäseneksi. Ostamalla kassin tai liittymällä kannatusjäseneksi olet mahdollistamassa hyvän harrastuksen kansantanssin ja –musiikin parissa! 

Lipinlahden Nuorisoseura ry, Nurmes 
Projekti maaliin – kyllä nyt Tuohuspirtillä kelpaa! 

Tämän vuoden kohokohta Lipinlahden Nuorisoseurassa on ehdottomasti seurantalo Tuohuspirtin Leader- hankkeen loppuun saaminen. Hanke aloitettiin toukokuussa 2018 ja sille haettiin koronakevään takia puoli vuotta jatkoaikaa eli lokakuun 2020 loppuun. Kunnostuskohteina olivat mm. keittiön kaapistot ja seinät, wc: n sermien rakentaminen, ullakon lattian purku, uuden lattian rakentaminen ja yläpohjan lisäeristys, pannuhuoneen seinien korjaus ja uuden oven asentaminen, vesikaton jiirien korjaus ja räystäskourujen asentaminen. Pirtin ulkoportaat uusittiin kokonaan ja rakennettiin invaluiska. Ulkokatoksen lattia ja katto uusittiin. Lisäksi pirtin kaikki ikkunat korjattiin ja maalattiin, tämä työ tehtiin osittain myös omana työnä. Pienehköllä, mutta sitäkin ahkerammalla porukalla työt on saatu talkoiltua ja nyt on enää loppuraportin aika. Kiitollisin, huojentunein ja iloisin mielin jatkamme toimintaamme arvokkaassa ja entistä ehommassa pirtissä. 

Artikkeli on julkaistu alunperin Seuralainen 2020 -jäsenlehdessä.
Jutun on toimittanut Kirsi Lehto.