Opiskelijoiden kokemuksia: Työssäoppimassa Nuorisoseuroilla

Kuka olet? 

ARINA: Arina Kyläkorpi, nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelija Riverian Niittylahden toimipisteestä. Aloitin työssäoppimisjakson Pohjois-Karjalan aluetoimistolla lokakuussa ja jatkan tammikuun loppuun. Olen syntynyt Venäjän Karjalassa ja muutin Suomeen viisivuotiaana.  

KIA: Kia Kastinen, yhteisöpedagogiopiskelija HUMAKista. Pohjakoulutukseltani olen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Aloitin työssäoppimisjakson marraskuussa ja jatkan tammikuun loppuun asti. Paikka on ennestään tuttu, sillä olen  kolmatta vuotta mukana vapaaehtoisena Nuorisoseuroilla. Olen ollut Luova Lava- ohjaajana kolme kautta, hallituksessa kaksi kautta ja teen myös kerhokoordinaattorin hommia. 

Mikä sinua kiinnostaa nuoriso- ja yhteisöohjaajan alalla? 

ARINA: Toivon voivani olla nuorille sellainen ohjaaja, jota itse olisin nuorena kaivannut. Muutos lähtee pienin askelin, tuen avulla ja ilman painostusta. Opettajani on sanonut, että ”hyvä ohjaaja tekee itsensä näkymättömäksi”, ja siihen pyrin. Minua kiinnostaa työskennellä erityisesti sellaisten nuorten kanssa, joilla on haasteita elämässä. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä myös tapahtumajärjestäjänä. Siinä pääsee suunnittelemaan ja tekemään yhteistyötä eri tahojen kanssa, sekä näkemään esimerkiksi nuorten ilon ja innon onnistuneesta tapahtumasta. Venäjän kielen taitoni on näissä töissä varmasti hyödyksi. Olen tapahtumien järjestäjänä sellainen, että jos vaikka viisikymmentävuotisjuhliin tarvitaan laama, hoidan sinne sen laaman. 

KIA: Nuoriso- ja järjestötyö on monipuolista. Alalla kiinnostaa myös yhteisöllisyys ja osallisuus, kun yhdessä muiden kanssa pystyy vaikuttamaan asioihin. Samalla myös yksilön tukeminen on vahvasti läsnä esimerkiksi ryhmäytymisen kautta. On hienoa saada aikaan jotain millä on merkitystä. Tällä hetkellä työelämässä eniten kiinnostaa järjestötyö ja perhetyö. Myös etsivä nuorisotyö ja erityisnuorisotyö kiinnostavat, kunhan saan lisää kokemusta ja ikää. Oman alan opettajan työtkään eivät ole poissuljettuja.  

Miksi halusit työssäoppimisjaksolle Pohjois-Karjalan Nuorisoseuran aluetoimistoon? 

ARINA: Täällä on ovet auki joka suuntaan, mikä mahdollistaa yhteistyön, jota toivon jatkavani koulun jälkeenkin. Täällä saa olla oikeasti luova ja toteuttaa omia visioita. Sain myös tästä paikasta todella paljon kehuja kouluni muilta opiskelijoilta ja opettajilta. Minulle tulikin jo ensivierailulla hyvä fiilis. 

KIA: Tänne minulla oli jo kontakteja, ja näin tässä tilaisuuden tehdä hommia, jotka sopivat omaan alaan esimerkiksi Nuori Kulttuuri- kokonaisuuden kautta.  

Mitä odotat työssäoppimisjaksoltasi? 

ARINA: Odotan, että kehityn työssäni ja opin uutta. Odotan saavani vastuuta, ja että voin osoittaa olevani vastuun arvoinen. Koulussa opitaan tunneilla istumalla, mutta täällä opin asioita käytännössä. Odotan myös, että saan olla tekemisissä Nuorten Kasvu ry:n kanssa.  

KIA: Odotan, että saan syvennettyä omaa osaamista. Täällä saan varmasti toteutettua koulun puolelta asetetut tavoitteet, ja pääsen kohti potentiaalista työelämää. Innolla siis odotan, että pääsen näyttämään mitä olen oppinut monen vuoden opiskeluputken jälkeen.  

Artikkeli on julkaistu alunperin Seuralainen 2020 -jäsenlehdessä.
Artikkelin on toimittanut Kirsi Lehto.