Nuorisoseuralippu korkealla

Tämä juttu on julkaistu pääkirjoituksena Seuralainen 2018 – Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen jäsenlehdessä joulukuussa. Kirjoittaja, Pekka Parviainen, on Suomen Nuorisoseurat ry:n valtuuston jäsen ja Nuorten Kasvu ry:n puheenjohtaja.

”Tuuli tuo, tuuli vie”, on tunnetun suomalaisen laulun alkurepliikki. Se kuvastaa pohjoista luontoa tai kuvainnollisesti yli sukupolvien koettuja elämänkulkuja.  Kyse voi olla myös itsearvioinnista, jota kukin meistä tekee monissa tilanteissa. Tuuli on välillä leppeää, myötäistä; välillä puuskaista ja vastaista. Eteenpäin kuitenkin mennään kohti tavoitteita. 

Joensuussa on ollut paljon tapahtumia. Yksi tärkeimmistä toteutui syyskuussa: Nuorisoseurakokous. Edellinen pidettiin 1960-luvulla. Kokoukseen osallistui monipuolinen ja aktiivinen nuorisoseuraväki. Hyvin hoidetut järjestelyt ja pohjoiskarjalainen iloisuus saivat kiitosta. Samalla Joensuu tuli tutuksi ja toi täällä vierailleille muistoja mieleen. Jäädään odottelemaan seuraavaa isoa kokoontumista. 

Nuorisoseurakokouksessa valittiin uudet valtuuston puheenjohtajat ja valtuutetut kolmivuotiskaudelle. Seuran strategioista käytiin keskustelua ja pidettiin työpajoja. Monissa tilanteissa painotettiin, ettei pyörää kannata keksiä uudestaan. Paljon toimivia käytänteitä on jo olemassa. Kuitenkin uudistuksia kaivattiin. Tärkeänä koettiin ohjaajien mukaan saaminen, jäsenmääristä huolehtiminen ja tiedotuksen kattavuus.  

Haluaisin antaa kiitosta nuorisoseuralaisille tarkoitetusta järjestötoiminnan videomateriaalista. Sen avulla uudet toimijat saavat tärkeää ja havainnollista tietoa järjestötoiminnasta. Toinen hauska materiaaliuudistus on nuorisoseurakortit, joita on mahdollista hyödyntää eri tavoin. 

Vakaa yhteiskunta on entistä pirstaleisempi. Kaikkea tapahtuu eri puolilla ja eri kerroksissa. Tunnettuus, näkyvyys, vetovoimaisuus ja hyvän vaaliminen ovat haasteena myös nuorisoseurassa. Me toimijat tiedämme omat tehtävänkuvamme. Voimme olla niistä ylpeitä. Tiedottamisen ja neuvonnan on silti pelattava järjestöstä ulospäin. Tarkoitus tuskin lienee saavuttaa suuria jäsenmääriä nopeasti. Ajan mittaan ja kärsivällisesti siihen päästään perinteisten ja uudistetuin keinoin. Toteutus on vaan itse kehiteltävä toisiamme tukien ja kannustaen. 

Mikkelissä kokoontuu uusi nuorisoseurojen valtuusto marraskuun loppupuolella. Pohjois-Karjalan edustajana pyrin vaikuttamaan asioihin parhaani mukaan. Yhteydenottoa ja ehdotuksia pyydän esittämään ennen ja jälkeen kokouksen. Pidetään nuorisoseuralippu korkealla!