Nuorisoseurafoorumissa

Valtakunnallinen Nuorisoseurafoorumi järjestettiin 19.-21.5.2017 Suomen Nuoriso-opistolla Mikkelin Paukkulassa. Pohjois-Karjalan edustukseen reissun päälle lähtivät toiminnanjohtaja Henna Liiri, Nuorisoseura 2.0 –hankkeen koordinaattori Katri Mäkisalo sekä Nuorisoseura Motoran nuoret tanssijat Laura Smura ja Salla Kortelainen.

Nuorisoseurafoorumi on järjestöllinen koulutustapahtuma, joka kokoaa nuorisoseuralaisia ympäri Suomen yhteen tapaamaan toisiaan, oppimaan uutta, kehittämään omaa ja yhteistä toimintaa sekä ideoimaan, innostumaan ja inspiroitumaan. Tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja se kokosi yhteen n. 80 nuorisoseuratoimijaa ympäri Suomen, mikä on mainio startti uudelle perinteelle. Mukaan pyydettiin myös joukko nuoria nuorisoseuraharrastajia, joille oli suunniteltu omaa ohjelmaa foorumiin. Muille viikonloppu sisälsi koulutuksellisia työpajoja, sekä yhteistä ajanvietettä.

No mitenkä meillä meni?

Nuorisoseurat ei viime aikoina ole järjestänyt vastaavaa järjestöllistä koulutustapahtumaa, joka kokoaisi nuorisoseuralaisia ympäri Suomea yhteen.

– Nuorisoseurafoorumissa hyödynnettiin hienolla tavalla järjestön sisäistä osaamista ja uskon, että runsas työpajatarjonta antoi monia eväitä seuratoimintaan kotiin vietäväksi! Nuorisoseurafoorumissa oli hyvä henki, toteaa toiminnanjohtaja Henna Liiri.

Yksi tärkeimmistä anneista tämän kaltaisessa tapahtumassa onkin toisten nuorisoseuralaisten kohtaaminen sekä kuulumisten ja hyvien kokemusten vaihtaminen.

-Itselleni, uutena työntekijänä, oli erityisen mukavaa ja merkityksellistä tavata työkavereita ja muita nuorisoseuratoimijoita kasvotusten. Monien kanssa on tullut kokoustettua Skypessä jo monetkin kerrat, mutta kasvojen saaminen nimille loi aivan uutta pintaa työskentelyyn, kertoo projektikoordinaattori Katri Mäkisalo.

Nuorisoseurafoorumi toimi hyvänä tilaisuutena pohtia yhdessä työmme merkityksellisyyttä, kasvattaa kaikkien nuorisoseuratoimijoiden yhteisöllisyyttä ja kirkastaa yhteisiä tavoitteita.

– Olin erityisen vaikuttunut pääsihteeri Antti Kalliomaan ja Suomen Nuoriso-opiston kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Niemen yhteisestä puheenvuorosta, jossa pureuduttiin nuorisoseura-aatteeseen, sen historiaan ja toisaalta näkymiseen toiminnassamme tänä päivänä. Olemme ehkä liian vähän puhuneet tästä viime vuosina, aate nähdään helposti jotenkin pelottavana nykypäivänä, kun ei haluta leimautua. Meillä kuitenkin on tietyt arvot ja kasvatusnäkemys. Nämä on hyvä sanoittaa toimijoille ja mukaan tuleville harrastajille, summaa Liiri kokemuksiaan.

Mitä jäi käteen?

Yhteen viikonloppuun mahtui paljon tekemistä, ideoita ja naurua.

-Odotin ajatuksia herättävää viikonloppua ja sen sain. Työpajoista sain monta ideaa ja vetämissäni työpajoissa onnistuin mielestäni myös osallistujien herättelyssä uusiin ideoihin ja oman toiminnan kehittämiseen, kertoo Liiri.

-Sain paljon ajateltavaa. Eniten innostuin erilaisista menetelmistä, mitä työpajoissa käytettiin. Niistä sain runsaasti ideoita omaan menetelmäpakkiini. Oli myös huippua päästä kertomaan hankkeeni kuulumisista ja pitämään työpajaa. Lisäksi heräsin pohtimaan erilaisia asioita liittyen omaan nuorisoseuralaisuuteeni, työhöni sekä toimintaympäristöni kehittämiseen, summaa Mäkisalo.

Molemmat olivat myös yhtä mieltä siitä, että Nuorisoseuralaisen kuntotesti oli mukava, yhteisöllisyyttä lisäävä ja mieleenpainuva kokemus. Myös livekaraoke oli kokemuksena hauska. Oli myös hienoa, että nuoria kutsuttiin tapahtumaan mukaan. Saamme kuulla vielä toivottavasti myöhemmin lisää, kuinka heidän työskentelynsä sujui.

Kannattiko lähteä?

Kysymys ei aiheuta erillistä pohdintaa kummallakaan:

-Ehdottomasti kannatti lähteä! Toivottavasti seuraavalla kerralla mukana on vielä enemmän nuorisoseuralaisia, joiden kanssa turinoida. Ja aina voi oppia jotain uutta ja haastaa itseään kehittymään omassa työssään. On hienoa olla osa nuorisoseuraperhettä! <3