Nuoret mukana toiminnassa

Ryhmäkuva Itä-Suomen nuorista vaikuttajista Julkulan nuorisotalolla Kuopiossa.

Nuoret nuorisoseuravaikuttajat -hankkeen toiminta kattaa myös iloisen Itä-Suomen, jonka lisäksi alueellista toimintaa on viidessä muussa alueryhmässä ympäri Suomen. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuuttta, kuulluksi tulemista ja tuoda lisää nuorten ääntä oman järjestömme toimintaan mukaan. Mukana hankkeessa on pääasiassa 13-25 -vuotiaita nuoria ja hankkeen aikana heidän omatkin vaikuttamistaitonsa kasvavat. Lue lisää hankkeesta.

Itä-Suomen nuoret vaikuttajat

Alueemme nuorten vaikuttajien ryhmä koostuu 3 mentorista sekä 4 uudesta nuoresta ja siinä onkin mukavasti edustusta sekä Pohjois-Karjalan että Pohjois-Savon, mutta myös Ylä-Savon nuorisoseuroista. Reilun vuoden mittaisen hankkeen aikana alueryhmä tapaa toisiaan muutamia kertoja livenä, jonka lisäksi yhteyttä pidetään Teams-tapaamisin ja whatsapp-viestein. Ryhmän osallistujat ovat aktiivisia nuorisoseuratoimijoita, harrastuslajeissa korostuu alueellemme ominaiset kansantanssi ja teatteri.

Ensimmäisen kerran koko ryhmä kokoontui yhteen huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna Kuopioon, Julkulan nuorisotalolle, jonka toiminnasta vastaa Pohjois-Savon aluetoimisto. Koska emme tunteneet toisiamme entuudestaan, viikonlopun aikana käytettiin paljon aikaa toisiimme tutustumiseen. Oltiin toki tavattu suurimman osan kanssa Teamsissä talven aikana, mutta livekohtaamisissa uusien ihmisten tapaaminen on joka kerta yhtä kutkuttavaa. Tutustumisen lisäksi ensimmäisenä tapaamisviikonloppuna aihepiirit pyörivät vaikuttamisen ja vaikuttumisen teemoissa. 

Kun vauhtiin päästiin, niin nuoret pohtivat vaikuttamista useista eri näkökulmista sekä yleisellä että yksilötasolla. Nuoret kirjasivat auki omaa vaikuttajapolkuaan sekä asioita ja ihmisiä, jotka meihin vaikuttavat. Erilaisia menetelmiä hyödyntäen nuoret työskentelivät sekä yksilöinä että pienemmissä ja isommassa ryhmässä. Pienen ryhmämme yksi ehdoton etu on, että kaikilla on tasavertainen mahdollisuus osallistua ja keskusteluissa on aikaa jokaisen äänen kuulluksi tulemiselle. Ryhmäkeskusteluja ei tarvitse jakaa pienempiin ryhmiin, vaan todellakin saadaan kaikki osallistua. Yhä edelleen jaksan hämmästyä nuorten avoimuudesta ja rohkeudesta, innostuksesta ja osaamisesta. Sain taas kerran oivan muistutuksen siitä, kuinka kaikilla on jotakin erityisosaamista, jota muilla ei ole ja kun muistamme avoimesti kohdata ja olla läsnä, voimme kaikki titteleistämme huolimatta oppia ja avartaa omaa ymmärrystämme ympäröivästä maailmasta.

Niin sanotun virallisemman ohjelman lisäksi oli myös vapaa-aikaa ja mentoroiden suunnitteleman iltaohjelman aikana kavuttiin Puijonnokalle ihailemaan auringonlaskua ja paistamaan makkaraa nuotiolla. Yhteiset ruoanlaittotuokiot saivatkin palautteissa kiitosta, sillä ne jos mitkä tuovat kaikki yhteeen. Iloista itäsuomalaista mielenlaatua kuvastanee se, että nauru raikasi eikä hiljaisia hetkiä juurikaan ollut koko viikonlopun aikana.

Tapaamisen lopuksi nuoret kirjoittivat auki mihin asioihin haluaisivat tulevan vuoden aikana vaikuttaa. Listalla on muun muassa nuorisoseuratoiminnan hauskuuden esiintuomista, keskusteluita päättäjien kanssa sekä tapahtumia. Vain aika näyttää mihin kaikkeen ryhmä ehtii mukaan, mutta innostusta ei ainakaan puutu. Matka vaikuttamisen syövereihin jatkuu, loppukevään ja kesän aikana digikanavissa, kunnes elokuussa ryhmät tapaavat toisensa valtakunnallisessa tapaamisessa Helsingissä. Lokakuussa ryhmämme kokoontuu taas omalla porukalla, tällä kertaa ollaan nuorten toiveesta Joensuussa. Työntekijän näkökulmasta on helppo todeta, että tätä porukkaa on ilo luotsata! 🙂

Laita Instagramissa seurantaan nuorten oma tili @nsnuoretvaikuttajat, jonne mukana olevat alueryhmät päivittävät kuulumisiaan.