Maakunnan nuorisoseurat aktiivisesti mukana 100 tapahtumaa, 1000 tarinaa -hankkeessa

Suomen juhlavuosi ja samalla Nuorisoseurojen Suomi 100 -hanke 100 tapahtumaa, 1000 tarinaa on päättynyt. Yhdessä järjestimme tai tuimme lapsia ja nuoria järjestämään yhteensä 105 tapahtumaa. Näihin tapahtumiin osallistui yhteensä 13 600 ihmistä! Samalla keräsimme 1013 tarinaa Suomesta.

Vuoden tavoitteina oli tukea lasten ja nuorten luovuutta ja itsetuntoa, tuoda esille heidän ajatuksiaan ja toiveitaan ja antaa konkreettisia taitoja tapahtumajärjestämisessä. Halusimme myös kannustaa aikuisia ja ohjaajia lasten ja nuorten kuulemiseen ja innostaa heitä toimimaan lasten ja nuorten tukena. Näihin tavoitteisiin pääsimme.

Samaan aikaan Pohjois-Karjalassa…

Myös Pohjois-Karjalassa osallistuttiin Suomen juhlavuoden hankkeeseen aktiivisesti. Pohjois-Karjalasta tapahtuma-avustusta saivat ainakin Honkalammen Nuorisoseura Liperistä ja Hammaslahden Nuorisoseura Joensuusta. Myös lasten ja nuorten tarinoita kerättiin runsaasti vuoden mittaan maakunnassamme.

Kesä Suomessa lasten valokuvin (Hammaslahden Nuorisoseura)

Hammaslahden nuorisoseuralle myönnettiin tapahtuma-avustus Hammaslahden koulun oppilaskunnan kanssa yhteistyössä järjestettyyn valokuvauskilpailun, jonka tuotoksista koottiin näyttely. Kilpailun teemana oli kesä suomessa lasten silmin ja osallistua saivat kaikki Hammaslahden alakoulun oppilaat. Kilpailu julkaistiin toukokuussa ennen kesäloman alkua ja valokuvata sai kesän ajan. Kilpailuun osallistui yhteensä 14 valokuvaa, joista 3 palkittiin juhlallisin menoin 1.11.2017 Hammaslahden koululla. Myös yksi erityistunnustus jaettiin. Valokuvat koottiin näyttelyksi, joka kiersi koululta Hammaslahden nuorisoseurantalon kautta Hammaslahden kirjastolle, päätyen lopulta takaisin Hammaslahden koulun väkeä piristämään. Koulun oppilaskunta innostui kovasti valokuvauskilpailusta ja toivoivat myös mahdollista jatkoa samankaltaiselle tapahtumalle.

Suomen luonto -piirustuskilpailu (Honkalammen Nuorisoseura)

Honkalammen nuorisoseuran nuoret suunnittelivat ideointi-illan tuloksena piirustuskilpailun, joka sisälsi sarjat alle 7-vuotiaille ja alle 13-vuotiaille. Ajatuksena oli kannustaa lapsia tutustumaan ja seurailemaan Suomen upeaa luontoa. Piirustustyön sai toteuttaa vapaavalintaisella tekniikalla. Kilpailuun osallistui 30 lasta ja nuorta. Kilpailun voittajat, kolme piirustusta kummastakin sarjasta, palkittiin Ylämyllyn kirjastolla 15.2.2017. Kilpailun piirustukset olivat esillä Ylämyllyn kirjastolla maaliskuun 2017 loppuun saakka.

Miten tästä eteenpäin?

Tarinat ovat näkyvillä www.1000tarinaa.fi-sivustolla vielä tämän vuoden ajan, jonka jälkeen ne arkistoidaan. Nuorisotutkimusseuran Fanny Vilmilä käyttää niitä aineistona tutkimukseen, josta varmasti kuulemme myöhemmin. Ohjaajille tehdyt materiaalit tallennetaan Nuorisoseurojen verkkosivuille www.nuorisoseurat.fi/tyokalupakki.

Suomen Nuorisoseurojen Suomi 100 -tiimi haluaa lämpimästi kiittää kaikkia hankkeeseen osallistuneita ja myötävaikuttaneita. Tästä on hyvä jatkaa lasten ja nuorten asialla!