Kuukaudenkunnia: Lehmon nuorisoseurantalo

Juhlavuoden aikana aluetoimisto nostaa esiin alueemme nuorisoseurantaloja. Ensimmäisessä osassa vierailtiin Nurmeksen Salmenkylällä, seuraavaksi suuntaamme Lehmoon, Kontiolahden kunnan taajamaan. Lehmon nuorisoseurantalo sijaitsee varsin oivalla paikalla keskellä kylää, lähellä koulua.

Taloa varten vuokrattiin tontti Kontiolahden kunnalta vuonna 1912, 50 vuoden vuokra-ajalla. Tontti päätettiin kuitenkin ostaa seuran omaksi 1932, kauppahintana 1 markka. Talon rakennus sujui rivakasti, sillä tupaantulijaiset pidettiin jo 8.8.1913. Rakennustarpeita oli saatu myös lahjoituksina, seuran aktiivinen toiminta mahdollisti myös rakennustarpeiden ostot ja näihin rahat kerättiin arpajaisilla ja lainoilla. Viimeisimmät suuremmat kunnostukset talolla on tehty vuosien 2002-2014 aikana.

Yli satavuotisen historiansa aikana taloa on käytetty yhteisten tapahtumien pitopaikkana ja iltamaperinne. Talolla on myös tanssittu, juhlittu syntymäpäiviä ja häitä sekä katseltu elokuvia. Lisäksi talolla on myös pidetty erimittaisia kursseja lyhyistä pidempiin. Kuriositeettina mainittakoon, että Lehmon nuorisoseurantalo on toimitanut myös 2010-luvulla koululuokan virkaa ja olipa se myös yhden vuoden ajan Lehmon seurakuntatalo. Nykyään talolla pyörii Nuorten Kasvun Luova lava –toiminta, monitaiteista kerhotoimintaa lapsille. Lisäksi taloa vuokrataan yksityiskäyttöön juhlia ja kokouksia varten.

Talon ylläpidosta vastaavat Lehmon nuorisoseuran aktiiviset talkoolaiset pienin remontein ja korjaustöin. Talvisaikaan auraukset on ulkoistettu ja siten helpotettu seuralaisten arkea.