Kasvuseminaarin teemaksi nousi yhteistyö

Hyvä joukko nuorisoseuralaisia kokoontui Hammaslahden nuorisoseurantalolle kehittämään oman nuorisoseuransa toimintaa ja parastamaan toistensa ideoita sekä suunnittelemaan yhteistyökuvioita. Lue terveiset kasvuseminaarista ja keskusseuran syyskokouksesta kotisivuiltamme.

Pohjois-Karjalan Kasvufoorumi pidettiin sunnuntaina 23.10.2016 Hammaslahden nuorisoseurantalolla. Paikalle oli kokoontunut ilahduttava joukko nuorisoseuralaisia lähialueilta. Edustettuina olivat Hammaslahden Nuorisoseura, Honkalammen Nuorisoseura, Mönnin Nuorisoseura, Nuoriso- ja urheiluseura Sisu, Nuorisoseura Motora ja Rasivaaran Nuorisoseura. Iloksemme saimme vieraaksemme myös Suomen Nuorisoseurojen kulttuurisen lapsi- ja nuorisotyön toimialajohtaja Ulla Konttisen.

Aloitimme tilaisuuden keskusseuran sääntömääräisellä syyskokouksella. Hyväksyimme tulevan toimintasuunnitelman ja talousarvion kokouskutsunkin mukana tulleen johtokunnan esityksen mukaisesti ja valitsimme johtokunnan vuodelle 2017. Jäsenmaksu ensi vuodelle määräytyy Suomen Nuorisoseurat ry:n valtuuston päätöksen mukaisesti (esitys 9 e / hlö) ja sen perimisestä vastaa ensi vuodesta lähtien Suomen Nuorisoseurat ry. Keskusseuran taloudellinen toiminta pienenee siis minimiinsä.

Johtokunta 2017

Anniina Virtanen,
Leena Aspelund
Timo Hartikainen
Mari Lehikoinen
Anni Kelkka
Henna Liiri
Jaana Tarkkonen, varajäsen
Tommi Sallinen, varajäsen

Kasvuseminaarissa puolestaan käsittelimme ensin maakunnan lähtötilannetta. Jäsenmäärä on koko järjestössä laskenut, myös Pohjois-Karjalassa ja tämä on järjestön yhteinen huoli. Tätä varten alueelliset kasvufoorumit toteutetaan – laskun pysäyttämiseksi ja tilanteen todentamiseksi sekä ennen kaikkea keinojen keksimiseksi kohti parempaa tulevaisuutta. Todettiin, että nuorisoseurojen jäsenmaksun korotukset sekä nuorisoseurarekisterin käyttöönotto 2009 vaikuttivat jäsenmäärään. Seurat ovat tällöin käyneet jäsenrekisterinsä tarkemmin läpi. Organisaatiouudistuksen myötä perustettu Joensuun Tanssiopisto toi paljon jäseniä ja sen ero nuorisoseurajärjestöstä näkyy tämän vuoden tilastoissa rankkana pudotuksena. Jäsenmaksunsa maksaneita jäseniä oli 859 henkilöä. Laskut lähetettiin vuoden 2015 toimintatietojen mukaan. Valoa tunnelin päähän antaa kuitenkin useista eri seuroista tullut viesti siitä, että uusia toimintaryhmiä on pyörähtänyt tänä syksynä käyntiin ja myös kasvufoorumissa oli selkeä tahtotila tehdä asialle jotain. Kasvu syntyy paikallisseuroissa, joten erityisesti kerhotoimintaan tulee panostaa ja tätä työtä on järjestön tuettava kaikin tavoin. Toiminnallisesti maakunta pyörii kansantanssin, teatterin, liikunnan ja musiikin ympärillä. Vuoden 2015 tilastojen perusteella maakunnan nuorisoseuroissa oli noin 500 harrastajaa. Mahdollisuus kasvuun olisi myös laajentaa kerhotoiminnan tarjontaa ja saada sitä kautta uusia harrastajia mukaan. Tulee ottaa huomioon, että nuorisoseuratoiminta koskettaa kuitenkin huomattavasti suurempaa määrää kuin vain jäseniä: on paljon toiminnassa mukanaolevia ja tapahtumissamme kävijöitä.

Kasvua suunniteltiin kunkin oman nuorisoseuran kannalta, mutta monia yhdistäviä teemojakin suunnitelmista löytyi:

  • yhteistyö joko jonkun toisen nuorisoseuran tai muiden yhdistysten kanssa nousi tärkeimmäksi kasvun mahdollistajaksi ja tieksi kohti uudenlaisia avauksia
  • viestintä nousi toiseksi kehityskohteeksi ja sitä moni nuorisoseura aikoi viedä uudelle tasolle
  • kolmantena teemana voisi nostaa kokeilemisen, sen että uskalletaan nyt tehdä jotain toisin kuin ennen eikä lukkiuduta johonkin – nuorisoseura on mahdollisuuksia täynnä!
  • lisäksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden hanke Sata tapahtumaa, tuhat tarinaa nähtiin seuroille mahdollisuutena sitouttaa uusia nuoria mukaan.

Liitteenä löydät tilaisuuden powerpoint esitys.

maakunnallinen-kasvufoorumi-diat-3-10-16-hl

Kiitoksia kaikille tilaisuuteen osallistujille ja ottakaa yhteys aluetoimistoon, mikäli teille tulee aiheeseen liittyen jotain ideaa tai haluaisitte jatkaa työstöä omassa seurassa seurakäynnillä!