PALVELUT JÄSENSEUROILLE

Tälle sivulle on koottu kaikki jäsenseurojen palvelut. Palveluita tuottaa sekä valtakunnallinen Suomen Nuorisoseurat että Pohjois-Karjalan aluetoimisto. Olemme täällä teitä varten!

VALTAKUNNALLISET PALVELUT

SEURATAPAAMISET

2. NeuvontakäyntiJäsenseuralle on voinut ilmetä tarvetta saada lisää tietoa eri toimialoihin liittyvissä asioissa. Esim. Tanssi, teatteri, työllisyys, kerhonohjaajat, knoppikoulutus tapahtumat.

4. Juhlat, ensi-illat ja tilaisuudetOn tärkeää, että osallistumme jäsenseurojemme huippuhetkiin. Ilmoita ajoissa nämä jäsenseurojen huippuhetket!

5. Alueelliset seurakäynnitAlueelliset seurakäynnit ovat aluetoimiston etukäteen sopimat päivät eri alueille. Alueellisella seurakäynnillä tavoitellaan useamman jäsenseuran aktiiveja kerralla samaan paikkaan. Alueellisella seurakäynnillä seurat tapaavat toisiaan ja aluetoimiston henkilöstö tulee tutuksi.

6. KriisipalaveritAina silloin tällöin sattuu niin, että jäsenseuramme saattaa joutua hankaliin tilanteisiin syystä tai toisesta. Silloin saatetaan tarvita ulkopuolista kuulijaa.

7. Seurantalo / toimitilakatselmusSeurantalokatselmuksia suoritetaan jäsenseurojen pyynnöstä. Katselmus saattaa liittyä seuran mahdolliseen korjausavustus hakemukseen. Näissä katselmuksissa pyritään käyttämään aina mahdollisesti asiantuntia apua.

8. VerkostokäyntiVerkostokäynti suoritetaan yhdessä jonkun muun toimijan kanssa. ( toinen yhdistys, hanke) Verkostokäynti voi kohdistua yksittäiseen seuraan, mutta useimmiten pyritään saamaan useampi seura paikalle. Verkostokäynti voi olla avoin tilaisuus useammalle toimijalle.

9. OhjaajakäyntiNuorisoseuratoiminnan voimavara sekä edellytys ovat osaavat ohjaajat ja ohjaajien jaksaminen. Ohjaajakäynti on osa ohjaajahuoltoa. On hyvä tehdä seuroihin vierailuja, joissa huomion keskipisteessä ovat ohjaajat. Ohjaajien ollessa huomion kohteena, ei sovi kuitenkaan unohtaa johtokuntaa. On erittäin tärkeää, ainakin osa johtokunnasta olisi samanaikaisesti paikalla. Silloin reaaliaikainen tieto kulkee ohjaajalta johtokunnalle ja toisinpäin.

 

SEURALAINEN

Nuorisoseurat Pohjois-Karjala eli maakunnan aluetoimisto jatkaa perinteikkään Seuralainen -jäsenlehden painamista Pohjois-Karjalassa. Seuralainen on kerran vuodessa koottava lehti, joka toimitetaan ilmaiseksi jäsenyhdistyksille ja niiden avainhenkilöille sekä muille yhteistyökumppaneille. Lehti toimii katsauksena menneeseen vuoteen ja maakunnan nuorisoseuratoimintaan.

LUE DIGI-SEURALAISTA

TUNNUSTUKSET

Nuorisoseurat Pohjois-Karjala palkitsee vuosittain nuorisoseuratoiminnassa ansioituneita seuroja, henkilöitä ja sekä merkittäviä nuorisoseuratapahtumia. Syksyisin kaikilla on mahdollisuus tehdä omia esityksiään vuoden nuorisoseuratunnustuksista. Tehtyjen esitysten perusteella alueen valtuutetut yhdessä toiminnanjohtajan kanssa valitsevat vuoden nuorisoseuran, vuoden nuorisoseuralaisen sekä vuoden ohjaajan Pohjois-Karjalasta.

 

2017

Vuoden Nuorisoseura Pohjois-Karjalassa 2017Nuorten Kasvu, JoensuuNuorten Kasvu on aktiivisesti kehittänyt omaa toimintaansa ja tänä syksynä käynnistänyt Luova Lava Lapsille -kerhotoimintaa Pohjois-Karjalaan. Nuorten Kasvu on pitänyt yllä yhteistyötä PKKY:n Niittylahden opiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajien koulutuksen kanssa ja mahdollistaa työssäoppimisen mielekkäässä toimintaympäristössä sekä järjestön ytimessä hallitustehtävissä. Nuorten Kasvu kertoo esimerkillisellä tavalla toiminnastaan sosiaalisessa mediassa ja on ottanut vuoden aikana käyttöön uusia kanavia ja aktivoinut olemassa olleita. Ilahduttavaa on, että Nuorten Kasvun hallituksessa suurin osa on nuorisoikäisiä vaikuttajia. Nuorten Kasvu on vahvasti kiinni kasvussa ja sillä on positiivinen tekemisen meininki

Vuoden ohjaaja Pohjois-Karjalassa 2017Jaana Tarkkonen, Honkalammen Nuorisoseura, LiperiJaana on todellinen nuorisoseuralainen! Muutettuaan Etelä-Hämeestä Pohjois-Karjalaan Jaana jatkoi nuorisoseuratoimintaa Honkalammen Nuorisoseurassa. Tämä pitkän linjan ohjaaja on ohjannut eri-ikäisten ryhmiä jo nuoresta tytöstä lähtien. Honkalammella Jaana ohjaa tällä hetkellä aikuisten kansantanssiryhmää sekä kansantanssin erityisryhmää. Jaana on innostava ohjaaja, jonka tunneilla osallisuus on aidosti läsnä. Jaana on myös aktiivinen talkoolainen ja toimija niin omassa seurassaan kuin alueen tapahtumissa ja hallinnossa. Jaana kutsui tänä vuonna myös alueen lapsia suunnittelemaan Honkalammen Nuorisoseuran toimintaa ja lasten ideoiden pohjalta toteutettiin itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi toteutettu piirustuskilpailu yhdessä lasten kanssa

Vuoden nuorisoseuralainen Pohjois-Karjalassa 2017Mari Lehikoinen, Nuorisoseura Motora, JoensuuAnsioitunut ja innostava Mari on aiemmin palkittu vuonna 2014 vuoden ohjaajana. Mari toimii kuitenkin myös Nuorisoseura Motoran puheenjohtajana ja uurastaa ahkerasti ja määrätietoisesti laajemmin seuran toiminnan kehittäjänä. Maria ei turhaan tunneta äiti-Motorana, sillä hän johtaa seuran toimintaa eteenpäin haastavienkin vaiheiden keskellä positiivisesti eteenpäin katsoen!

 

2016

VUODEN NUORISOSEURA 2016Nuorisoseura Motora

 

Motora on aiemmin palkittu mm. valtakunnallisesti vuoden nuorisoseurana vuonna 2013 ja Vuoden Kansantanssiyhtyeen tittelillä vuonna 2008. Nuorisoseura Motora onkin ollut vahva toimija niin paikallisesti, maakunnallisesti kuin valtakunnallisestikin jo pitkään. Seura on kouluttanut säännöllisesti uusia ohjaajia ja työllistänyt kansantanssin ja -musiikin ammattilaisia. Tänä vuonna Motora laajensi toimintaansa uusille alueille ja sai tätä kautta toimintaan mukaan sata uutta lasta ja nuorta. Motora on tehnyt pitkäjänteistä työtä jo kohta 50 vuotta. Lasten ja nuorten toiminta on laajentunut 17 vuoden aikana pikkuhiljaa. Ryhmät ovat saaneet esiintymisten myötä näkyvyyttä ja se on tuonut mukaan uusia harrastajia. Motoralaisia on nyt lähemmäs 300.

”Totta kai tunnustuksen saaminen tuntuu hyvältä. Toiminta on aika arkista puurtamista, joten on ihan hyvä, jos joku huomauttaa, että hyvin menee. Seuran saama tunnustus on samalla tunnustus kaikille niille, jotka seurassa toimivat talkoolaisina, työntekijöinä tai harrastajina. Uskon saadun tunnustuksen lisäävän tekemisen intoa entisestään ja yhteenkuuluvuutta seuran sisällä. Varmasti se lisää tietoisuutta, että hyvässä jutussa ollaan mukana.”, arvioi Nuorisoseura Motoran puheenjohtaja ja Äiti-Motoraksikin tituleerattu Mari Lehikoinen.

VUODEN NUORISOSEURALAINEN 2016Virve Inberg, Nuoriso- ja urheiluseura Sisu

 

Virve Inberg tarjoutui kaksi vuotta sitten rääkkyläläisen Nuoriso- ja urheiluseura Sisun sihteerin tehtävään. Innokas nuori nainen on hahmottanut seuran mahdollisuudet ja lähtenyt kehittämään nuorisoseuran toimintaa entistä laajemmaksi ja toimintaa on suunniteltu myös uusille kohderyhmille. Virve osallistuu aktiivisesti myös yhteisiin asioihin maakunta-tasolla. Virve on myös paikallinen innostaja, joka on kehittänyt yhteistyötä nuorisoseurojen kesken Rääkkylässä.

”Tunnustuksen saaminen tuntuu mahtavalta ja tahdon jakaa sen seurani kanssa, jotta palkinto voisi kannustaa jokaista jäsentä toimimaan yhteisen hyvän eteen aktiivisesti. Vuoden nuorisoseuralaisen titteli antaa itselleni varmuutta jatkaa eteenpäin uusissa haasteissa. Tunnustus antaa itsevarmuutta myös pienelle seuralle sen toimintaan.”, summaa Virve Inberg.

VUODEN OHJAAJA 2016Tuula Heikura, Höljäkän Nuorisoseura

 

Tuula Heikura on pitkän uran tehnyt nuorisoseura-aktiivi. Höljäkän Nuorisoseuran koko perheen näytelmät keräävät Nurmeksessa nuorisoseurantalon vieressä sijaitsevalle Höljäkkä Areenalle aina vakiokävijöiden lisäksi uusia kasvoja. Seura on viimeisten vuosien aikana profiloitunut koko perheen teatteriksi ja lapset ovatkin toivottua yleisöä Höljäkässä. Tuulan porukassa kaikki saavat olla mukana. Höljäkän Nuorisoseuran näytelmät on toteutettu aina laadukkaasti ja hyvällä meiningillä.

”Olin todella yllättynyt vuoden ohjaaja tittelistä, ja se merkitsee minulle todella paljon. Tunnustus lisää tietoisuutta siitä, että tekemääni työtä nuorisoseuran hyväksi arvostetaan, vaikka olen edelleen vain yksi meistä kaikista nuorisoseuralaisista. Tunnustuksen saaminen innostaa eteenpäin ja nuorisoseuran toiminnan jatkuminen on edelleen sydäntäni lähellä. Olen ollut nuorisoseuran toiminnassa mukana jollain tavalla varmaan liki 30 vuotta. Lapsenikin ovat kaikki olleet mukana nuorisoseuran toiminnassa ja ovat edelleen lapsenlapsia myöten jäseniä Höljäkän nuorisoseurassa.

Minusta on ollut erittäin ihana tehdä tätä koko perheen teatteria ja se on harrastuksena antanut minulle erittäin paljon.”, kertoo Tuula Heikura.

 

2015

VUODEN NUORISOSEURA 2015Hammaslahden Nuorisoseura

Nuorisoseura on lähtenyt kehittämään toimintaansa ja aloittanut nuorisoseurantalolla nuorisotilatoiminnan. Nuorisoseuran edustaja on osallistunut maakunnan toimintaan. Nuorisoseurantalon korjausprojekti on saatettu alulle, ja talo on muodostunut tärkeäksi kokoontumispaikaksi. Nuorisoseuran talous on saatu nousuun, seurassa on hyvä tekemisen meininki ja nuorisoseura on ollut mukana yhteistyökuvioissa.

VUODEN NUORISOSEURALAINEN 2015Kati Okkonen, Lipinlahden Nuorisoseura

Kati Okkonen on Lipinlahden Nuorisoseuran puheenjohtaja ja aktiivi, joka puhaltaa virtaa koko porukkaan. Lipinlahdella on tehty monenmoista tempausta ja reissua – aina lapset ja lasten toiminta edellä! Aktiivinen ja iloinen Kati ylläpitää nuorisoseuran fb-ryhmää, josta on helppo pysyä kärryillä nuorisoseuran toiminnasta. Kati on kiinnostunut seuran toiminnan kehittämisestä.

VUODEN NUORISOSEURATEKO 2015Marko Nygrénin vapaaehtoistyö

Nuorisoseura Motoran johtokunnan jäsen ja harrastajan vanhempi Marko Nygrén on monen vuoden ajan järjestänyt ryhmälle ja koko nuorisoseuralle erilaisia talkoita. Markolla on taito hankkia talkoita ja organisoida ne hyvin innostaen muutkin vanhemmat mukaan. Hän on lisäksi hankkinut Motoralle sponsoreita sekä organisoinut seuran järjestysmiestoimintaa.

 

2014

Vuoden NuorisoseuraHöljäkän Nuorisoseura, Nurmes

Höljäkän Nuorisoseura on vahva vaikuttaja Höljäkän kylällä, Nurmeksessa ja koko Pielisen Karjalan alueella. Sen vahvin toimintamuoto on kesäteatteri, joka on suunnattu erityisesti lapsille ja koko perheelle. Ohjelmistossa ovat viime vuosina olleet mm. Risto Räppääjä ja Rölli. Lapset ja nuoret ovat olleet myös osa näyttelijäkaartia.

Höljäkän Nuorisoseura sai tänä vuonna valmiiksi kolmivuotisen, mittavan rakennushankkeen: Höljäkkä Areenan ja Everrikin puiston rakentamisen. Hankkeen kokonaiskustannukset olivat noin 150 000 €, johon seura sai Leader-tukea ja rahoitti oman osuutensa rahalla ja yli 2000 talkootyötunnilla. Tuloksena viihtyisä ja toimiva kesäteatteri, joka soveltuu monenlaiseen muuhunkin käyttöön kuten esim. musiikkitilaisuuksien järjestämiseen. Seura onkin järjestänyt jo kahtena kesänä areenalla Höljäkkä Rock -tapahtumaa.

Vuoden nuorisoseuratekoHannu Kukkosen aktiivinen toiminta Nuorisoseura Motorassa

Hannu Kukkonen toimii Nuorisoseura Motoran johtokunnan jäsenenä ja tanssisali Motin vastaavana. Kesällä 2014, kun Nuorisoseura Motora ja Nuorisoseurat Pohjois-Karjala remontoivat uudet yhteiset toimistotilat Papinkadulle, Hannu toimi ansiokkaasti toimiston eli Messin remontin “yleismiesjantusena” tehden Messin eteen lukuisia työtunteja. Hannun hoitaa asiat aina nopeasti ja asiallisesti!

Vuoden nuorisoseuralainenReetta-Mari Kellokoski

Reetta-Mari Kellokoski on Varpasalon Nuorisoseuran kasvatteja ja tuttu kasvo seuran tilaisuuksista esiintyjänä jo lapsesta saakka. Hän on seuran nuoria voimia: Reetta-Mari toimii Varpasalon Nuorisosseuran johtokunnassa ja osallistuu aktiivisesti seuran tapahtumiin ja innostaa nuorempiaan mukaan nuorisoseuraan ja sen toimintaan. Reetta-Mari on aloittanut Varpasalossa uutta kerhotoimintaa kansanmusiikin parissa ja opettaa myös Nuorisoseura Motorassa kansanmusiikkia. Reetta-Marissa nuorta osaamista ja nuorisoseurahenkeä!

 

2013

Vuoden nuorisoseura 2013 AKKALA-JOUHKOLAN NUORISOSEURA

Akkala-Jouhkolan Nuorisoseura on toteuttanut mittavan Leader-hankkeen Nuorisoseurantalon korjaamiseksi Tohmajärvellä. Akkala-Jouhkolan Nuorisoseura puheenjohtajansa Jorma Väistön johdolla uskalsi lähteä toteuttamaan Nuorisoseurantalon korjausprojektia ja sai mukaan hyvän joukon talkoolaisia. Tulokset puhuvat puolestaan!

Vuoden ohjaaja 2013 ANNI KUITTINEN

Nuorisoseura Motorassa toimiva Anni Kuittinen ohjaa Folkjam -ryhmää, Nopsakat -ryhmää ja toimii myös Vinhakat -ryhmän apuohjaajana. Annia kuvaillaan luotettavaksi tyypiksi, joka on ottanut vastuulleen tänä vuonna ensi kertaa myös oman lasten ryhmän. Monipuolinen, aktiivinen ja tehokas ohjaaja on tärkeä lenkki Motoran toiminnassa!

Vuoden nuorisoseurateko 2013​

Päätöksen tehnyt valtuutettujen ryhmä päätti nostaa esiin yhteensä kolme hienoa nuorisoseuratekoa alueelta:

MINNA PAASIKIVEN AHKERA TOIMINTA MOTORAN HYVÄKSI

Minna Paasikivi toimii Nuorisoseura Motoran varapuheenjohtajana ja on aktiivisesti ollut ahkera toimija Nuorisoseura Motoran hyväksi. Minnan vastuulla on ollut mm. julisteiden kopiointi, sponsoritoiminnan kehittäminen ja suhdemagneettina toimiminen. Lisäksi seuran toimistolle Minnan hankkima kopiokone on ollut suuri hyöty!

HONKALAMMEN NS POPKADULLA

Honkalammen Nuorisoseuran ryhmä esiintyi Ilosaariviikolla Joensuussa toteutetun Popkatu-festivaalin ”Alanko katutähdeksi” -kilpailussa. Tämä oli hieno osoitus siitä, että nuorisoseurojen toimintaa voi viedä myös uusille areenoille.

MOTTI-SALIN SIIVOUSTIIMI

Nuorisoseura Motoran harjoitussali Motin siivous on tänä vuonna ollut seuran nuorista muodostuneen tiimin vastuulla. Sara ja Krista Karttusen siivous saa kiitosta – siivous on hoidettu tunnollisesti hankalista työajoista huolimatta.

 

NUORISOSEURANTALOT

Kaikki Suomen seurantalot on koottu sivustolle www.seurantalot.fiSuomen Kotiseutuliitto myöntää vuosittain avustuksia seurantalojen korjaukseen. Lisätietoja Kotiseutuliiton palveluista löydät www.kotiseutuliitto.fi/seurantalot/Myös Nuorisoseurojen sivuilla on lisätietoja seurantaloista yleensä sekä niihin liittyvistä avustuksista.

Vaara-Karjala

Seuran nimi / Kunta / Talon nimi

Höljäkän Ns / Nurmes / Nuorisoseurantalo

Lipinlahden Ns / Nurmes / Tuohuspirtti

Salmenkylän Ns / Nurmes/ Seurojentalo

Ylikylän Ns / Nurmes / Tiaisenpirtti

Keski-Karjala

Seuran nimi / Kunta / Talon nimi

Akkala-Jouhkolan Ns / Tohmajärvi / Seurantalo

Järventauksen Ns / Tohmajärvi / Seurantalo

Kiteen Ns / Kitee / Huvikeskus

Rasivaaran Ns / Rääkkylä / Rasihovi

Varpasalon Ns / Rääkkylä / Kylätalo

Joensuun seutu

Seuran nimi / Kunta / Talon nimi

Hammaslahden Ns / Joensuu / Nuorisoseurantalo

Kivilahden Ns / Ilomantsi / Nuorisoseurantalo

Sarvinki-Pirttivaaran Ns / Joensuu / Nuorisoseurantalo

Koveron Ns / Joensuu / Nuorisoseurantalo

Lehmon Ns / Kontiolahti / Seurapiha

Muut toimitilat

Ns Motora / Joensuu / Motti -harjoitussali / Messi-kokoustila