Ikimuistoisia kohtaamisia, innostavia oivalluksia ja uusia polkuja – Nuorisoseura 2.0 -hankkeen parhaat palat

Nuorisoseura 2.0 –hankkeen kaksivuotinen taival on tulossa päätökseensä. Aika on mennyt kuin siivillä ja hankkeeseen on mahtunut monenlaista toimintaa ja hienoja kohtaamisia.  

Hankkeen ensimmäisenä vuonna (2017) muun muassa käänsimme nuorisoseuramateriaaleja eri kielille, järjestimme koulutusta monikulttuurisuuden teemoista harrastustoiminnan ja vapaaehtoisuuden näkökulmista, toteutimme Luova lava –työpajoja ja –kerhotoimintaa monikulttuurisille ryhmille ja olimme mukana monissa tapahtumissa ja verkostoissa.

Hankkeen toinen vuosi (2018) jatkui siitä, mihin ensimmäinen päättyi. Toinen vuosi painottui muun muassa uuden koulutusmateriaalin kehittämiseen ja kerhotoiminnan palvelupolun mallintamiseen. Molemmissa hyödynnettiin hankkeen ensimmäisen toimintavuoden aikana saatuja kokemuksia. Myös monenlaiset tapahtumat ja verkostot siivittivät tätäkin vuotta.

KNoppi herättää pohtimaan 

Nuorisoseuroissa kerho- ja harrastustoiminnan ohjaajilla on merkittävä rooli järjestön arvojen ja periaatteiden käytäntöön viemisessä. Onko toimintamme aidosti avointa ja yhdenvertaista kaikille? Mitä voisimme tehdä tukeaksemme näiden arvojen toteutumista käytännössä? Muun muassa näitä pohtien Nuorisoseura 2.0 –hankkeessa lähdettiin kehittämään uutta koulutussisältöä Nuorisoseurojen KNoppi-perusohjaajakoulutukseen monikulttuurisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Alkuvuodesta uuden koulutusmateriaalin kasaamista aloittivat aluetoimiston nuoret harjoittelijat osana Nuoriso- ja yhteisöohjaajaopintojensa kehittämistehtävää. Materiaalia työstettiin myös eteenpäin heidän johdollaan Pohjois-Karjalan KNoppi-kouluttajakoulutuksessa helmikuussa. Materiaali täydentyi vielä vuoden mittaan ja siihen omaa osaamistaan antoi myös Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseurojen Kotiseutu kotoisaksi –hanke. Koulutusmateriaali menetelmineen pilotoitiin Itä-Suomen KNoppi-ohjaajakoulutuksessa marraskuussa. Materiaalikokonaisuus sisältää vinkkipaketin monikulttuurisen toiminnan järjestämisestä sekä toiminnallisia menetelmiä teeman käsittelyyn. Koulutuspaketti viedään osaksi kevään 2019 valtakunnallista KNoppi-koulutusta ja tämän myötä jalkautetaan osaksi KNoppi-koulutuksen sisältöjä.

Polkua askeltaen – kohti kerhotoimintaa 

”polku oli niin kutsuva
että sitä polkua
tahtoi lähteä kulkemaan
sen polun tahtoi katsoa
ja kulkea loppuun asti
sillä hän uskoi siihen polkuun”
(Runotalo)

Toisena hankkeen merkittävänä toimenpiteenä mallinnettiin kerhotoimintaa palvelumuotoilun periaatteita hyödyntäen. Kerhotoiminnan palvelupolku havainnollistaa askel askeleelta kerhon järjestämiseen liittyviä vaiheita, joiden huomioiminen edesauttaa toiminnan onnistumisessa ja kehittymisessä. Ottakaa tämäkin työkalu rohkeasti käyttöönne suunnitellessanne seurallenne uutta toimintaa tai kehittäessänne olemassa olevaa toimintaanne.

Touhua ja taidetta tapahtumissa ja pop up -kerhoissa 

Toteutimme kesällä mukavan kiertueen vieden lapsille suunnatun toimintapisteemme erilaisiin perhetapahtumiin. Halusimme kohdata uusia ihmisiä, myös uusilla alueilla, levittää nuorisoseuratietoisuutta ja erityisesti tarjota luovaa toimintaa ja tekemisen riemua lapsille. Kiertue oli onnistunut! Kohtaamisia oli sadoittain ja lasten mielikuvitus pääsi valloilleen kirppujen askartelussa. Tapahtumiin osallistuminen oli myös oiva tapa levittää hankkeessa eri kielille käännettyjä esitteitämme.

Syksyllä hankkeen tiimoilta teimme vielä uusia yhteistyöavauksia. Nuorisoseura 2.0 –hanke toteutti Pop up Luova lava -kerhotoimintaa Noljakan koululla Joensuussa sekä Metkatalolla Lieksassa monikulttuurisille lapsiryhmille. Noljakan kerhoa toteutettiin yhteistyössä Noljakan koulun iltapäiväkerhotoiminnan kanssa ja kerho olikin suunnattu iltapäiväkerhon osallistujille. Kerho kokoontui kaikkiaan viisi kertaa loka-marraskuun aikana. Lieksan kerhoa toteutettiin yhteistyössä Lieksan somaliperheyhdistyksen Verneri-hankkeen kanssa Metkatalolla. Kerho kokoontui kaikkiaan kolme kertaa loka-joulukuun aikana. Nämäkin kerhot olivat osoitus siitä, että nuorisoseuratoiminta voi toden totta sopia ihan jokaiselle, tarjoten iloa ja tekemisen riemua!

Nuorisoseura 2.0 -hanke:
Monikulttuurisen nuorisoseuratoiminnan kehittämishanke Pohjois-Karjalassa
Toteuttaja: Suomen Nuorisoseurat ry:n Pohjois-Karjalan aluetoimisto
Toteutusaika: 1.1.2017-31.12.2018
Rahoittaja: Itä-Suomen aluehallintovirasto

 

Teksti: Katri Mäkisalo 
Kuvat: Henna Liiri, Soraja Bolltsröm ja Camilla Ala